„Бабинден” в Генерал Инзово

20150121_130700На 21 януари се отбелязва Деня на родилната помощ. В календара на народа той е известен повече като „бабинден”- празник почитан от всички жени и най-вече от всяка баба – празник на жените, които са „бабували”, но празник и на младите булки и невести, които са раждали.

А в село Генерал Инзово традициите се пазят живи и са съхранени и до днес. За празника традиционните обичаи, наричания и обреди, характерните персонажи бяха пресъздадени от потребителите на социалната услуга Дневен център за стари хора-с.Генерал Инзово.

20150121_130636Празненството започна в Дневния център с родилните болки и раждането на „булката” (Недка Болградова), а ”бабата-акушерка” (Донка Арнаудова) помогна, за да се роди бебето. Със сърпа тя преряза пъпната връв на новороденото. И както традицията повелява на празника, „свекървата” (Каля Христова) с вино и ракия отиде при „кръстницата” (Иванка Варналиева) на детето, за да разбере какво име ще му даде и как ще го ориса. За да засвидетелства своята почит и уважение към бабата-акушерка, младата родилка дари възрастната жена с нов  пешкир полагайки го на дясното и рамо,за да помага все така на младите невести. След даряването, младата майка помогна и за поливането с вода, за да измие ръцете на бабата – магическата вода минала през бабините ръце, която притежава пречистваща сила.

А празник без весели моменти,закачки и шеги какво би бил- и се пяха песни, и се играха танци -жените сътвориха истинско празнично веселие.

Наричанията за добро, за здраве, щастие и берект, за повече детски смях и усмивки в нашите домове бяха финалните акорди на празненството в Дневен център за стари хора-с.Генерал Инзово.

 Златка Георгиева, ръководител ДЦСХ

 

About the Author :