Бабинден в Бояджик

??????????Жени от всички поколения на село Бояджик се събраха да почетат Бабинден.

Празникът беше организиран от кметство с. Бояджик, читалище „Джон Атанасов-1928” и Клуб на пенсионера „Надежда”.

По стара българска традиция жените от певческата група към читалището пресъздадоха обичая – посетиха дома на бабата, за да й полеят.

Еленка Нойкова, майка на три деца, седем внучки и десет правнуци символично изкъпа и пови своят десети правнук и разказа за грижите, които е полагала за всички тях и радостите , които са й носили и носят.

??????????Г-жа Елена Маджарова – кмет на село Бояджик поздрави всички майки и баби, присъстващи на празника. В приветствието си тя каза: „На всички  вас, баби и майки, пожелавам семейно щастие, озарено от детски усмивки. Вашата любов и грижа да изграждат силни и умни деца, достойни да бъдат наши последователи, които ще поемат бъдещето в свои ръце.

Жените бяха приветствани и от г-жа Пенка Николова – председател на Клуба на пенсионера в селото, която е медицински работник и е помагала при израждането на деца.

??????????Всички майки си спомниха за вълнението и трепета от малките ръчички които са посягали към тях.

Специални гости на празника бяха ученици от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и тяхната преподавателка г-жа Магдалена Тодорова. Те поздравиха всички с песни и танци и заедно с бабите се хванаха на хорото.

Празникът продължи с кръшни хора, хумористични песни и веселие.

Нели Хаджиева

Секретар на читалище „Джон Атанасов“

About the Author :