Бабинден в Болярово

CIMG0730И тази година в град Болярово отбелязаха подобаващо Бабинден. На 21 януари 2015 година празникът в града бе почетен както дамите от общинска администрация, така и тези от пенсионерския клуб и от други колективи.

Дамите от общинската администрация и членуващите в пенсионерския клуб отбелязаха Деня на родилната помощ в ресторант „Странджа”. Организацията бе на НЧ „Възраждане” и община Болярово. Чрез интересна възстановка на обичая „бабуване” възрастните дами пресъздоха някогашната битова атмосфера в българския дом след добиване на рожба.

CIMG0751С артистичните си изпълнения „бабата” (Елена Николова) и „свекървата” (Недка Христова) и „младата булка” (Радка Кичукова) очароваха публиката. Съвременния вариант на отношенията родилка и свекърва пък представиха общинските служителки Димитринка Кирова и Валентина Янева. Те също бяха много артистични и внесоха много настроение.

С кръшно право хоро, поведено от майката с най-малко дете Мирослава Карабалиева се откриха танците. Поздравът беше за всички жени в залата, дарили живот. А и за онези, на които това предстои занапред, разбира се.

CIMG0709Госпожа София Минева поздрави всички с две стихотворения, свързани с празника. Секретарят на читалище „Възраждане” Мария Христова също поздрави всички присъстващи дами, разказвайки накратко за празника през годините. Тя поднесе сувернири на участничките,  също и на бабата с три внучета Жана Милева.

CIMG0736 С много настроение и танци продължи празникът до късния следобед. И възрастните дами, и общинските служителки, а и представителки на други колективи в ресторанта останаха с отлични впечатления и несъмнено незабравими спомени от поредния дамски празник. Приятната обстановка в ресторант „Странджа” и веселите поздрави на дисководещия предразполагаха към веселие.

CIMG0763Разбира се, празникът бе отбелязан и в другите населени места на общината. В Стефан Караджово, Голямо Крушево, а дори и в най-малките населени места.

Като цяло в населените места на общината се отбелязват празниците, тачат се традициите, а секретарите на читалищата се стремят обичаите да не бъдат забравени. Дано и занапред културният календар на община Болярово е така богат и винаги да има весели поводи за празнуване!

CIMG0715 CIMG0815 CIMG0817 CIMG0822

About the Author :