Баба Марта бързала, мартенички вързала….

1На 1 март децата от група „Пингвини” – с. Генерал Инзово и потребителите от Дневен център за стари хора в селото, с много песни,с тихове и танци посрещнаха дълго чакан гост –  Баба Марта.

В Деня на самодееца, потребителите на социалната услуга – пазители на изконните български традиции, с много трепет и вълнение пресъздадоха образа на старицата от българската митология  и зарадваха малчуганите.

2Цяла вечер прела мартеници за децата, през поля и ниви бързала, за да донесе късмет на всеки и да го закичи с тях, Баба Марта беше посрещната с много радост и усмивки. Тя поседна край децата, уморена от дългия път, запреде с вретено нишка от пухкавата къделя, и им заразква от къде пристига, как нейните братя Голям и Малък Сечко предизвикват гнева й, както и защо понякога се разлютява и от студ земята сковава.

3Децата, завладени от магията на разказа, слушаха в захлас, защо на този ден сплитаме конци от бяло и червено, кои са Пижо и Пенда. Старицата разказа, че най-обича да среща усмихнати лица на този ден и да вижда как малки и големи почитат нейния празник, закичвайки си амулет – мартеница за здраве, късмет и благополучие.

4И слънцето, усетило благия нрав и задоволството на Баба Марта от нейните домакини, побърза да погали с лъчите си първите пролетни цветя изпълнили стаята с благоухание.

5На този ден, по традиция, един на друг си подаряваме мартеница с усукани бели и червени конци. Бялото – вплело в себе си символиката на чистота и невинност, сила и дълголетие, а червеното –  символ на здраве и жизненост, на огъня, живота и победата.

След пъстротата на стихотворенията, поднесени от децата, и магията на традиционна българска ръченица, Баба Марта зарадва всички присъстващи, закичвайки ги със своите мартеници и орисвайки ги за здраве и късмет през цялата година.

6

 

 

About the Author :