А се обидихме за чипа…

S.ChamovaКогато ми се случи да отида в друга държава, неволно сравнявам с нашето. Не съм от хората, които си падат по чуждото и плюят родното. Но има какво да се поучим от всякъде, както е вярно и че много проблеми изобщо не са само наши, български – просто такава е човешката природа.

Разбрах какво харесва българинът в съседна Гърция – в заведенията не дебнеш, за да уловиш погледа на сервитьора. Вероятно и броят на наетите хора е достатъчен, и заплащането ги мотивира. А тук хвърлят 1-2 нещастни момиченца на 20 маси срещу минимална заплата…

Плажът – нормален – и като чистотата, и като липса на пренаселеност. Тук, на Крайморие преди две седмици – целият във водорасли, в тях се въдят мухички, а летовниците – човек до човек нагъчкани сред всичко това. Наоколо заведения бол, но на никой не му минава през ум да почисти.

Там – на стръмните завои коли и автобуси се изчакват, даже дават заден, за да мине другият. На прибиране в София – пред очите ми кола пресече опасно пътя на друга на безлюдна улица, посред нощ. На светофара шофьорите се изравниха, разкрещяха се през прозорците, но поне не се сбиха.

А бяхме се обидили на Симеон като ни каза, че трябва да си сменим чипа…

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply