Аутсайдерът опита да обърне „Ямбол”

???????????????????????????????Втори пореден успех постигнаха баскетболистите на „Ямбол” в събота, този път с 85:78, но той не дойде лесно, въпреки че играха срещу последния в класирането. „Спартак” (Плевен), който е единственият клуб от елитната група без чуждестранни състезатели, се държа неочаквано стабилно и създаде ядове на нашите, особено в третата четвърт.

Преди това нещата вървяха почти по сценарий. Сравнително равностойна първа четвърт, от която „Ямбол” излезе все пак с аванс от 5 точки-22:17, вдигане на преднината при влизането на почивката – 48:38. Публиката в зала „Диана” си бе „изяснила” мача, но младият тим на „Спартак”, само Иван Тилев и Веселин Георгиев бяха рутинираните баскетболисти сред „сините”, реши, че нищо не е приключило.

С точна стрелба от далечна дистанция Плевен се залепи за „Ямбол” и последната четвърт започна при равенство – 72:72.

На треньора Радионов се наложи да ползва почти през целия двубой основните си играчи. Хърватинът Тони Бърнас отново бе страхотен и дърпаше отбора ни напред, като този път крилото се отличи с 24 точки и 13 борби и коефициент на полезно действие 31 . Сложно вървеше обаче играта на плеймейкъра Тейлър Лейсър. Американецът имаше ужасен ден от тройката и от шест опита вкара само един. Не бяха обаче по-точни от Халите и съотборниците му. За цял мач нашите вкараха едва 3 от 14 опита, но се усетиха навреме и преминаха на стрелба от по-къса дистанция. Там „Спартак” отстъпваше значително – 68,63 процента успеваемост за „Ямбол”, срещу едва 41,67 процента за гостите.

Всъщност, далечната стрелба на Плевен не би трябвало да е особена изненада – там поколенията се смениха, но старши треньор е Илия Станков, а по негово време „Спартак” основно залагаше на далечната стрелба.

Треньорът на „Ямбол” Юли Радионов трябваше да престане да разчита на Карон Джонсън, след като тежкото крило бе дисквалифициран за груба игра. Все пак нашият тим е не само по-опитен, но и по-класен и в нужния период отвя надеждите на съперника за първа победа в първенството, и то в зала „Диана”.

Лейсър нямаше ден при стрелбата от далеч, но бе на високото си равнище като плеймейкър, и станаха не само хубави комбинации, но той правеше разликата, заедно с Тони Бърнас, а за пореден път много добре игра и Стоян Петков, който завърши с 12 точки и 5 борби

За плевенчани с 20 точки на сметката си замина Михаил Танев, напредване с материала показаха младоците-близнаци Милен и Тодор Захариеви, прилично игра и Васил Александров.

Все пак „Ямбол” си заслужи третия успех в първенството, но загубата с 10 точки на третата четвърт трябва да е едно наум за треньора и възпитаниците му.

„Ямбол” игра в състав:Лейсър-13 точки, Говедаров-9, Бърнас-24, Петков-12 Джонсън-16/ Чолаков-4, Мрашавелски-4, Тенев-2, Ев. Иванов-1/

Борислав Ненов

About the Author :