Атанас Мерджанов: „Президентът създава национална несугурност с действията си”

DSC00740 „Съвсем служебно започна да се осигурява незаслужено място на доскорошни представители на ГЕРБ в управлението на страната без да е минал реалният парламентарен изпит на гражданите и това говори вече за задкулисие”, коментира при прeдставянето на листата на „БСП – лява коалиция” Атанас Мерджанов действията на служебното правителство. Той допълни, че задкулисието започва тъкмо от недрата на заформянето на бъдещото народно представителство, защото трябва да е ясно кой откъде идва, а БСП възможно най-публично е определила своите кандидати.

Атанас Мерджанов разясни , че твърде необичайно е започнал процесът на създаване и на действия на служебното правителство – от мегаломанските и вождистки действия на президента Плевнелиев за едно правителство, което далеч надхвърля хоризонта от 2,5 месеца за подготовка на предсрочните парламентарни избори, през невероятният антураж от съветници на служебните министри и не на последно място политическата чистка.

Според Мерджанов служебните министри са се объркали доста в претенциите да отговарят позитивно на исканията на Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на други представители на ГЕРБ за непременната актуализация на бюджета. „Актуализацията на бюджета беше едно „упражнение”, което не просто разтури коалицията, но свали маските и показа кой кой е в съвременния български политически живот. Това изкуствено завишаване на дефицита води само до обслужване на определен кръг тясно партийни и корпоративни интереси и не случайно в един момент Борисов се уплаши и изведе своята група, но тези опити не намаляват”, коментира още говорителят на БСП.

„Очевидно е, че определени среди начело с президента искат да обслужат определени външно-политически интереси, каза още водачът на листата и допълни: „Президентът  Плевнелиев очевидно не е годен за политиката, камо ли за държавен глава. Заради начина, по който си позволи да хвърля сянка на съмнение върху дейността на служба военна информация с намерението за смяна на шефа. Заради начина, по който се опитаха да определят Русия като главна заплаха за сигурността на България, защото това не е просто инициатива на Шаламанов и не трябва да се иска само оставка на Шаламанов, а оставка на държавния глава” . Атанас Мерджанов заяви още, че Росен Плевнелиев е човекът, който създава национална несигурност с действията си. „Очевидно той сега си е въобразил, че сега е моментът да направи впечатление на българското общество и държава, но той става смешен, защото не може да се отърси от зависимостта си „ГЕРБ”, от зависимостта си „Борисов” и жалките му опити да направи едно служебно правителство от протестъри, представители на ГЕРБ и на Реформаторския блок по никакъв начин не го извисяват до статуса му на държавен глава – да бъде обединител на нацията и да се грижи за сигурността на държавата”, допълни още Мерджанов.

 

About the Author :