Атанас Мерджанов: На изборите се видя, че за българския гражданин няма непреодолими препятствия

DSC03123На тези избори се видя, че за българския гражданин няма преодолими препятствия дори и еднолична власт, дори и премиерска република, дори и опити за контролиран вот, така коментира преминалите избори Атанас Мерджанов, народен представител от БСП и председател на Инициативния комитет за подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотава в Ямболска област, на първата пресконференция, дадена от БСП след вота. На нея присъстваха областният председател Митко Андонов, двамата депутати, общинският лидер Николай Пенев председателят на Младежкото обединение в БСП Николина Генчева и др.

В Ямболска област на първия тур постигнахме най-високият резултат  в цялата страна, като беше достигната разлика над 13 % между кандидата, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, изтъкна още Атанас Мерджанов и съобщи, че бил най-впечатлен от коментара на Бойко Борисов, че тези избори били най-честните. „За да го каже министър председател, който преди това е печелил 10 пъти подред, значи той има информация, че останалите избори не са били съвсем честни”, допълни още той. Според него успехът в Ямболска област се дължи от една страна на това, че структурите на БСП, които са били водеща конструкция, са били мобилизирани, а от друга, че са успели да консолидират и да привлекат на страната на по-убедителната кандидатура реалните хора от реалния бизнес, хората без шансове за социална и житейска перспектива, хората в активна възраст, хората с активна позиция към ставащото тук и сега, на което се дължи и широтата на протестния вот.

DSC03125В град Ямбол за първи път от 27 години насам се получава най-широка и изразителна подкрепа.

Резултатите от втория тур са категорични.

В Ямбол за Радев са гласували 21 464 избиратели, което е 63,37 %, а за Цачева  – 11 075 гласоподаватели или 32,70 %.

В община Елхово гласовете за победителя са 5277 или 67,43 %, а за Цачева – 2367 или 30,25 %.

В община Стралджа  съотношението на гласувалите е 3617 избиратели за Радев – 61,53 %, а за Цачева 2104  или 35,79 %.

В община „Тунджа” 65,65 на сто от избирателите или 7704 души са подкрепили победителя, докато гласовете за Цачева са 3763 или 32,07 %.

Най-голяма е подкрепата в община Болярово – за Радев са гласували 1610 души ибли 75,55 %, а за Цачева – 468 гласа или 21,96 %.

Това формира общ резултата за региона от 39 597 гласа за победителя , което се равнява на 64,40 на сто срещу 19 787 гласа за Цачева или 32,18 %.

Главното предизвикателство след тези избори е как ще бъдат проведени и организирани новите предсрочни парламентарни избори, коментира още Атанас Мерджанов.

Според него провеждането на абсолютни мажоритарни избори би довело до определени рискове за стабилността на системата и за начина, по който ще бъде зачетено представителството на отделните граждани, включително и в най-малките градове. Няма да бъдем сериозни политици, ако не кажем какви са рисковете от напълно мажоритарен вот, който ще изкриви представителството, каза още народният представител.

 

 

About the Author :