Атанас Мерджанов: Модернизацията на Българската армия трябва да върви с темпа на обновяване на останалите системи в обществото

???????????????????????????????БСП не е против модернизацията на Българската армия, в това число и на Сухопътни войски, но от подобна модернизация се нуждае всяка една система на българското национално стопанство и на българското общество, коментира отрицателния вот по темата на БСП народният представител Атанас Мерджанов днес на пресконференция в Ямбол. Според тях в условия на демографска криза, в условия на хроничен недостиг на средства за образование, здравеопазване и социална защита е странно да се дава приоритет на 2 милиарда за армията. Атанас Мерджанов нарече гласуването на тези средства „празен чек на правитеството за осигуряване на националната сигурност”. Народният представител каза още, че степента на модернизация на Българската армия трябва да върви с темпа на модернизация на всички останали системи и на първо място на икономическата и социалната среда в България.

Според Мерджанов България не може да постигне заявените от министъра на отбраната и от президента ангажименти да отделя 2 % от БВП за отбрана. За сравнение сега средствата за отбрана са 1,35 %.

Народният представител заяви още, че Законът за МВР е доказателство за „управленската мощ” на ГЕРБ в областта на вътрешната национална сигурност.  Според него в условия на бежанска вълна, когато полицаите всекидневно са изложени на риск е крайно опасно да се създават елементи на несигурност като орязваш социалните права на служителите на реда.

About the Author :