Атанас Мерджанов: Държавата демонстрира безсилие

DSC09342„Събитията в община Гърмен показват, че в българското общество няма политическо успокояване. Напротив, всекидневието ни е заредено с тревожна енергия, която при всяка по-малка искрица е готова да избухне в социално, в етническо напрежение и отговорността за това е на управляващите”. Това заяви на пресконференция в понеделник народният представител Атанас Мерджанов. Заедно с него в брифинга участваха другият ямболски депутат Кирчо Карагьозов и областният председател на партията Николай Пенев. Според Мерджанов институциите демонстрират безсилие, подобно на това в Катуница, когато отново управляващи бяха Борисов и ГЕРБ. Той попита риторично къде са сега партиите, които влязоха в парламента с политическите спекулации, че ще преборят битовата престъпност. Народният представител подчерта, че ни успокояват с европейски фондове, с някакъв икономически растеж. Той поиска данните за растежа от официалната статистика, а не тези на някакъв икономически институт, който дал очаквани 1,4 процента. „Най-важното обаче е как този растеж, ако го има, се отразява върху благосъстоянието на всеки един български гражданин, защото е очевидно, че не се отразява, подчерта той”, категоричен бе Мерджанов.

Атанас Мерджанов припомни декларацията на БСП в Народното събрание, в която се казва, че модернизацията на България върви не през строеж на магистрали, а през инвестиции в образованието. „Ала българчетата стават все по-неграмотни, а качеството на българското образование, особено в средното училище, все повече се влошава. Това е факт на фона на все по-големите трудности по приемането на Закона за предучилищното и училищното образование, който рискува да внесе допълнителни деформации в българското общество със закриването на  помощните училища, даване на шансове за субсидиране на частните училища за сметка на държавните, като остава управляващите глухи за ниските преподавателски заплати”, каза още депутатът.

Атанас Мерджанов коментира и опасността от трикратно увеличение на бежанската вълна. Той подчерта, че БСП е дала изключителен кредит на доверие на правителството да направи по най-бързия начин процедурата за доизграждане на оградата по българо-турската граница. „Седем месеца обаче камъче не е поставено за построяването на допълнителния участък. Напротив – свидетели сме на инциденти, свързани с гранични полицаи, неоправдано ликвидиране на полезни практики от Държавната агенция за бежанците”, допълни той. Депутатът бе категоричен, че ако се запазят темповете на увеличение на бежанската вълна, държавата ни ще се окаже пред непосилен проблем.

Намерението на управляващите за промени в Изборния кодекс, защото лицензираните печатници не могат да отпечатат 18 млн. бюлетини за предстоящите местни избори, Атанас Мерджанов определи като форма на безсилие или таен стремеж за доближаване до костинбродската ситуация.

Народният представител Кирчо Карагьозов заяви, че макар да е член на водещата комисия в НС, занимаваща се с пенсионната реформа, до момента той и колегите му не са виждали конкретните измерения, в които тя ще се извърши. „Последното, показано пред обществото, са козметични промени, които няма да доведат до повишаване на пенсиите”, каза той. По думите му се акцентира върху повишаване на пенсионната възраст и на размера на вноските, но не става ясно как това ще допринесе за увеличаване размера на пенсиите, което всъщност е най-важното.

About the Author :