Атанас Мерджанов: „Българската дипломация се провали”

DSC_0104„България за сетен път доказа, че не може да води самостоятелна и авторитетна външна политика”, заяви на пресконференция в Ямбол народният представител Атанас Мерджанов на въпрос как ще коментира вероятността страната ни да има две номинации за генерален секретар на ООН. „Всичко онова, което направиха правителството, но преди това президентът, външният министър и министър- председателят, като че ли водеха до един двусмислен начин за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова. Самият факт, че се забави процесът за потвърждаване на кандидатурата й от българска страна, даде шанс на достатъчно други представители на държави от източно-европейското пространство да издигнат свои кандидати. Тези проблеми се решават с инструментите на тихата дипломация в търсене на съюзници и подкрепа.”, каза още депутатът от БСП и допълни: „Сега сме свидетели на изключително унизително действие спрямо българската държава. Канцлер на държава на ЕС говори на друг президент от още по-велика държава дали е възможно да бъде сменен кандидатът на еди коя си държава. Нас за какво ни смятат”. Той беше категоричен, че това не е нищо друго освен провал на българската дипломация. „Не е провал на кандидатурата на Ирина Бокова, това е провал на българската външна политика, провал на българската държава. Ще бъде груба грешка, ако българският министър-председател не потвърди още веднъж категорично подкрепата на правителството и на българската държава за кандидатурата на Ирина Бокова”, допълни още Атанас Мерджанов. Според него тези двусмислия в поведението на управляващите – на президента, на външния министър и недостатъчната настойчивост на премиера Борисов, са дали шанс и възможност на различни доморасли политикани да се упражняват на тема авторитет на Ирина Бокова на международната сцена.

„Сменим ли нашия кандидат, ние се лишаваме практически от всякакви шансове България да има представител генерален секретар на ООН.”, каза народният представител.

На въпроса дали приема представянето на Ирина Бокова като неубедително, както го определи вицепремиерът Румяна Бъчварова, Мерджанов отговори, че явно тя не разбира както от МВР, така и от външна политика, защото представянето на кандидатите за поста генерален секретар е представяне на самите държави, които са ги издигнали. В тази надпревара кандидатите не участват в лично качество, а в качеството си на представител на съответната държава. Затова протакането на българското правителство е било толкова решаващо.

 

About the Author :