Стралджа проведе Деветия конкурс „ С песните на Вълкана Стоянова”

DSC00130Стралджа направи своя пореден поклон пред голямата българска народна певица Вълкана Стоянова.  „Всеки път когато организираме конкурса, ние, стралджанци,  правим възможното той да  бъде особено значим, ярък, запомнящ се.”, каза при откриването му в залата на читалище „Просвета 1892” кметът на общината Митко Андонов.  Той припомни, че нотираните от Михаил Букурещлиев  песни  на Вълкана са  само…163, но едва ли някой ще има смелостта да твърди колко бяха песните от нейния репертоар. И изрази своята увереност, че на сцената в Стралджа  ще прозвучат не само  едни от най-красивите тракийски песни на голямата Вълкана, но и такива, които са почти забравени. Той завърши обръщението си към гости, зрители и домакини с пожеланието: „Да обичаме  богатото българско творчество, което ни завеща голямата родолюбка! И нека това бъде нашият общ принос за България, за българщината!”

DSC04301Минути по-късно пред журито с председател проф.д-р Георг Краев се изявиха десетки изпълнители – деца, млади хора  и възрастни. Всички еднакво влюбени в песните на Тракия и с огромно желание да  покажат таланти си и това народно богатство. Между 34-те участници в конкурса имаше изпълнители на 7 и на 85 години. Първа възрастова група, до 14 г. представиха  12 деца, във втората група , от 14 до 18 г.  се състезаваха  6 и най-много бяха в третата група, над 18 г.- 16. Интересен е фактът, че  този година в конкурса се включиха  9 мъже. Показателно е и това, че конкурса става все по-популярен у нас. Между участниците имаше  представители на общините Ямбол и Котел, на Сливен и Варна, на  Твърдица и Болярово, на Нова Загора и Бургас, дори от Пловдив и Видин. Като домакини, Стралджа се представи с 9 изпълнители.

DSC04308Журито прецизно , задълбочено и много отговорно проследи представянето на всички, даде оценката си и в крайна сметка определи класирането по възрастови групи. Единодушно беше решението Голямата награда на името на Вълкана Стоянова да бъде присъдена на  Атанас Тодоров Георгиев от Стефан Караджово, община Болярово. Неговото вълшебно акапелно  изпълнение на песента „Нягул на Милка думаше”/най-обичана от стралджавци/  не само трогна, възхити, но и разплака  голяма част от присъстващите в залата. Не само мелодията, но и красивия текст, поднесен като разказ за собствения му живот, накара хората да разберат какво точно искаше да каже Вълкана когато при гостуването си в Стралджа приканваше изпълнителите да преживяват  песента. А Наско просто забрави, че е на сцената, че пред него има толкова много хора, че компетентно жури го оценява. Той  затвори очи и песента се изля от душата му. Обичта на Нягул и Милка оживя пред очите на всички, запомнящо беше и  красноречивото обяснение на бедността им: „с кратунка вода носехме, в кермидка ляб си месехме”.Талантът си е талант, той не може да се скрие или да се пренебрегне! Браво на Наско! Връчвайки му наградата кметът на общината Митко Андонов пожела здраве и нови успехи. И повече българи да се научат да пеят като него!

DSC04314Един малък и много талантлив  мъж оглави класирането в Първа възрастова група – Донко Марков Петров от Варна. Запомнете това име! Бладзосвайте   на талантливото момче и на щастливите му родители! Детето изпя песните „Разболяла се хубава Яна” и „Мари ,Марийо, Майрийке” с огромна лекота, красиво, вярно, топло, приятно. Дойде, участва , победи! И стана любимец на публиката. На второто място се нареди Радостина Петрова Иванова, възпитаник на НУФИ”Ф.Кутев” Котел с великолепното изпълнение на „Женала е дюлбер Яна”. Третото място спечели  съученичката й Ванеса Антонова Делева. Нейна подгласничка стана  Ивона Дичкова Неделчева от Сливен. Журито присъди две поощрения –  Йоанна Петкова Иванова от Сливен и Симона Иванова Данева от Стралджа.

DSC04348С великолепното  изпълнение на „Дженда на пътя седеше” Алис Ахмедова Ахмедова от НУФИ”Ф.Кутев” Котел спечели заслужено първото място във Втора възрастова група. На второ се нареди Сандриния Красимирова  и на трето – Стефани Иванова Иванова от същото училище. Отсъдено беше и поощрение за  Гергана Димитрова Василева, възпитаник на СОУ”Добри Чинтулов” Бургас.

DSC04358Трета възрастова група поведе Недка Недялкова Йорданова от с.Каменец за песента „Снощи си ,мамо замръкнах”. Две втори места бяха отредени за – Маринка Георгиева от Чарда и Николина Георгиева Динева  от с.Сокол, община Нова Загора. Пощрение за Тодорка Янева от Лозенец,  Стайка Динева Атанасова, от Стралджа и  Снежана Вълчева Иванова от Чарда.

About the Author :