Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол спечели проект за дигитализация

Ямбол, 20.10.2020 г.

В Астрономическа обсерватория  и планетариум – Ямбол се проведе пресконференция, на която присъства заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов. Юлия Върбанова, директор на обсерваторията, представи спечеления от АОП проект за дигитализация на звездната зала по Национална програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центровете за подготовка за личностно развитие”, Модул А  – „Подкрепа на децата и учениците за работата в ЦПЛР по чл. 49, ал. 1, т. 1 и ал. 4 от ЗПУО – центрове за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта и астрономически обсерватории и планетариуми“ .

Ямболският  проект се класира с най-много точки от всички кандидати – 96 от максималните 100.

Ямбол е един от четирите града в България, в които ще се осъществи проект „Дигитализация на звездната зала в АОП” на стойност 149 000 лв.

„Аз съм изключително радостен, че Ямбол не само е спечелил този проект, но и с най-голям брой точки. Това е изключително важно, защото при дигитализацията изображението ще бъде синхронизирано с музика и ще бъде много привлекателно, по-достъпно, по-реално като усещане за посетителите. Космосът представлява интерес за всички възрастови групи – както за децата, така и за възрастните. Надявам се Ямбол да се развива не само като туристическа и културна дестинация, но и като научна дестинация, да привличаме все повече хора. Община Ямбол ще подкрепя такива проекти, защото е важно децата ни да бъдат образовани и градът ни да бъде посещаван от много туристи.“, каза заместник – кметът на Община Ямбол Енчо Керязов.

Астрономическа обсерватория и планетариум – Ямбол е единствена в Югоизточна България и за 49 години е посетена от над 650 000 души.

Звездната зала в момента е оборудвана  с Планетариум ZKP – 1 производство на „Карл Цайс”- Германия. С напредването на технологиите днес новите  планетариуми в света използват цифрови технологии, което значително повишава възможностите за демонстрации и обучение.

Дигиталните планетариуми са с изключително качество на изображенията, синхрон между звук и картина, автоматична калибровка на проекциите с помощта на компютър, интерактивни възможности за учебни програми по всички природни науки, компактни размери, възможности за създаване на филми и сеанси, лесно обслужване и др.

Предстои възлагането на обществена поръчка съгласно Закона за обществените поръчки.

Новият цифров Планетариум  за  град Ямбол ще е съвременна и изключително атрактивна придобивка.

Пресцентър на община Ямбол

About the Author :

Leave a reply