Асен Хаджитодоров, президент на Световната федерация по канадска борба: На 18 юни Ямбол ще се превърне в балканската столица по канадска борба

DSC00487На 18 юни Ямбол ще се превърне в балканската столица по канадска борба, съобщи на пресконференция Асен Хаджитодоров, президент на Световната федерация по канадска борба. От 10 часа в градския парк край фонтана ще се проведе Балканската лига по канадска борба, в която ще премерят сили осемте най-силни мъже на Балканския полуостров. Веднага след това ще се организира и аматьорска лига, в която желаещите да премерят уменията си в канадската борба, ще могат да го направят. „Преди една седмица ние се върнахме с трето място отборно при мъжете от европейско първенство, на което затвърдихме името на България като водеща в канадската борба. Спечелихме 8 златни, 9 сребърни и 3 бронзови медала. Част от тези момчета ще се състезават и в Ямбол” каза още Асен Хаджитодоров. Той учточни, че интересното на този формат на лигата е, че не е като другите състезания, които са на двойна елиминация. В Балканската лига всеки от състезателите ще се пребори с другите първо с лява, после и с дясна ръка, което означава, че всеки състезател ще има 14 мача, затова и интригата ще се запази до последно.

Ще има и шоу програма. Идеята на открития турнир за аматьори е да се провокира интереса на местните младежи към заниманията с канадска борба и да се учреди клуб по канадска борба в града, уточни още председателят на Световната федерация. Той съобщи, че от 21 години в страната се развива този спорт, който вече е и олимпийски и параолимпийски, в повечето големи градове има създадени клубове, но в Ямбол все още няма. Според него канадската борба е сред най-евтините, но и сред най-атрактивните спортове и затова дава възможност за изява на всички, които го харесват – на мъже, на жени, на хора с увреждания, дори и на ветерани, защото няма възрастови ограничения.

About the Author :