Арх. Любомир Семерджиев: Завършеният проект е само част от идеята за цялостно възобновяване на центъра на Ямбол

DSC05877Завършеният проект за реконструкция на центъра на Ямбол е само част от идеите за възобновяване на централна градска част, каза на пресконференция архитект Любомир Семерджиев, автор на проекта на модернизацията. Оказа се, че той е изготвил проекти за цялото централно пространство, но в рамките на този проект ще се реализира само частта от Безистена до градинския мост, но не и двете части на улица „Търговска” – от Безистена до ул. „Бяло море” и следващата част до ул. „Преслав”. Останалите проекти ще чакат финансиране и по-добри дни през предстоящия програмен период – до 2020 г.

„Основната цел на проекта беше да направи не само естетическо обновление, а да даде оформянето, характерно за всички отделни зони, т. е. да нямаме една безкрайна пешеходна зона, каквито бяха характерни за проектите през 70-те години на миналия век”, обясни архитектът и допълни: „Радвам се, че това, което се получи, дава възможност за оформянето на отделните пространства, според нас по един елегантен начин те преминават от пространство в пространство, като запазват част от материалите, допълват формите, така че целият мащаб на реализацията на пространствата да има един по-човешки характер”.

Според арх. Семерджиев една от големите заслуги на направеното е, че между проекта и реализацията има почти пълно покритие. Той изтъкна и това, че в централната част на Ямбол са използвани изключително български материали. „Този обект е реализиран от ямболски фирми, от граждани на Ямбол, самият строител трябваше да настрои ресурса си към подобен тип строителство, защото ниското строителство няма нищо общо със строителството на високи сгради, в каквото обикновено са се специализирали повечето строители”, обясни арх. Семерджиев. Той разказа, че има доста неща като архитектурни елементи, които е ползвал от историята на града – освен че на централния фонтан са изписани имената на Ямбол преди стотици години, има и декоративно възстановяване на трамвайната линия. „Аз бях изключително удивен, когато преди проектирането изследвах стотици снимки на стария град и открих, че в Ямбол е първият трамвай в страната и много малко хора от нашето поколение, а да не говорим за по-младите знаят за това нещо. Възстановяването на това, като един линарен паметник на миналото, ще бъде ознаменувано с изпълнението на моето обещание да се направи един работен проект на самото трамвайче точно където е била спирката му – тя не случайно е била на изхода на Безистена. Там е била и будката за афиши. Това не са сладникави истории, това е паметта на града и в цял свят тя се пази, за да се прави експозиция на историята на града, допълни още проектантът.

Комбинацията между моя проект, реализацията и уникалния паметник, какъвто е Безистена, във вида, в който е сега, е добра реализация на опита ни да мащабираме пространствата, а да нямаме тези огромни асфалтови настилки, които бяха, разясни още арх. Семерджиев и допълни: „В южната страна ние сме предвидили нещо, което не е реализирано, но то не е и по тази програма – там ще бъде един много дизайнерски туристически център, който ще бъде направен изцяло от стъкло, за да се оглеждат в него съседните сгради. Той няма да има собствен образ, а ще повтаря образа на това, което се отразява в него. Смятам, че тези елементи ще допълват естетизацията на средата. И не на последно място е кулата на град Ямбол, която има одобрен проект още през 80 и някоя година, който за съжаление не влезе в този проект като финансиране, но ние сме го очертали като основа. Повярвайте, когато и това стане, ще даде пространствено съвсем други характеристики на цялата визия”.

„От тук нататък е най-важна поддръжката на тези пространства, защото българският опит доказва, че това е изключително важно – едно е да направиш нещо, а друго е да го поддържаш. Аз съм убеден, че добрата среда възпитава”, обърна внимание проектантът.

Той разясни, че има готови проекти за градинката, между улиците „Раковски” и „Търговска”, ул. „Раковски” от „Преслав” към старата автогара, които биха могли да се изпълнят от програмата „Региони в растеж”, по която общината има над 25 млн. лв., но само 30 % от тях могат да се ползват за градска среда.

По повод на изказванията, че проектът е само подмяна на плочки, арх. Семерджиев коментира, че такива изказвания показват една пространствена некомпетентност. Той изтъкна, че това е една тотална подмяна на инфраструктурата. Според него това е било най-голямото усилие да се накарат всички инфраструктурни компании, по-голямата част от които са частни, да направят необходимите инвестиции, за да се спази изискването 5 години направеното да не се разкопава. Архитектът разясни и че дълготрайността на ремонта е съвсем друг въпрос – технологиите, които са използвани, дават възможност практически, ако не се пипа инфраструктурата, да имат трайността на стоманобетона. Става въпрос за леглата, а самите плочки, които са културния пласт отгоре, може би ще издържат около 30 години. Когато горният пласт достигне максимума на експлоатационните качества, той лесно може да бъде подменен, но без да се прави реконструкция, защото леглото отдолу има трайност стотици години, то на практика е вечно. С изпълнението на проекта са озеленени 5300 кв. м площи, но ефектът на озеленяването ще се усети догодина и по-следващата година.

„Работата по целия проект за централната част на Ямбол за мен е огромно удоволствие, защото десетки години работих със стотици ямболлии, които са построили много мои проекти в държавата и в чужбина. Това е поводът и да направя проекта за новата църква в Аврена, който е чисто мое дарение. И когато спечелих този конкурс парите, които бяха като награда за него, аз ги умножих по две и ги дадох за купуването на кръстове. И това не искам да кажа, че е някаква пудра, просто аз съм останал с изключително сериозни впечатления от инженерите, от техниците, от майсторите, от обикновените хора, защото съм имал десетки обекти, в които като се почне от калта с ботушите и се стигне до големите награди. Това е един път повече от 10 години, който не може да се забрави и затова отношението ми към тази работа и към Ямбол е по-специално, не скри личното си пристрастие към проекта за центъра на Ямбол арх. Семерджиев.

Диана Иванова

About the Author :