Арх. Георги Георгиев празнува 60-годишен юбилей с изложба на архитектурни проекти

DSC01485С изложба на архитектурни проекти през 35-годишния му професионален път архитект Георги Георгиев отпразнува своя 60-годишен юбилей точно на рождената си дата – 23 март. Изложбата беше подредена в разширението на фоайето на община Ямбол, проектирано от самия юбиляр.

Много колеги, приятели и ротарианци дойдоха да уважат празника на арх. Георгиев и достойния му професионален път.

DSC01472Председателят на Съюза на архитектите в Ямбол арх. Сотир Камбуров приветства юбиляря, връчи му сребърна значка и почетен плакет.

Той изтъкна колко е високо отговорна професията на архитекта, защото не само определя облика на нашите градове, но тя е изкуство, което е винаги пред очите ни и остава и след създателя си.

DSC01479Арх. Камбуров отчете, че изложбата е реализирана и благодарение на това, че през последните 20 г. високи технологии и компютърни програми са навлезли в архитектурата и затова вече може да се визуализира мечтата на възложителя още преди построяването на сградата.

Това е изложба на реализирани мечти или на такива, които ще бъдат реализирани, каза още арх. Камбуров и проследи професионалния път на арх. Георгиев.

DSC01480Той е започнал работа в Териториалната проектантска организация през 1983 г. в градоустройствената група и е разработил планове за селата Хлябово, Устрем, Радовец, Челник и др. Работил е по застроителния план на Централна градска част, по плановете на квартал „Аврен”, Първи градски район, след спечелен конкурс е проектирал благоустройствено оформление на силуетни планове на цялата ул. „Търговска”, но идеята не е реализирана. Арх. Георгиев е изпълнявал жилищни сгради в Ямбол, Сливен, Варна, София, Банкя, Несебър, Тополовград, Стралджа, Свиленград, Елхово, Средец и цялата Ямболска област. Проектирал е къщи за гости в Кабиле, Жеравна, Коневец, Ситово и др. Сред проектите му са и хотелски сгради в Ямбол, Созопол, Балчик, Поморие, Равда и др.

DSC01478Негови промишлени проекти са обувната фабрика „Дама Пика”, консервна фабрика „САТКО”, „Язаки” в Ямбол и Сливен, мандрите „Сакарелла” и „Български йогурт”  и др., бензиностанции и още много сгради.

В професионалната си кариера е бил е главен архитект в общините Тополовград, „Тунджа“, и община Ямбол – в периода март 2011 – юни 2012 г.

DSC01480Развълнуваният до сълзи юбиляр благодари на всички, че са го уважили, изтъкна и ролята на всички специалисти инженери от екипа, с който работи, без които не би могъл да създаде тези проекти. Той припомни, че създаването на една сграда започва от идеята на възложителя, но работа на архитектите и на инженерите е да му помогнат да реализира мечтата си. Арх. Георгиев благодари и на строителите, с които работи, защото благодарение на тях в изложбата показва и сгради, а не само проекти на хартия.

DSC01459Той не скри гордостта си, че и двете му деца – синът му Искрин и дъщеря му Станислава, са наследили професията му на архитект и те самите участват в екипите, проектирали част от сградите в изложбата.

Специален поздрав към юбиляря отправи и президентът на Ротари клуб – Ямбол Христо Христов, който изтъкна ролята му на ротарианец. Арх. Георгиев е от създателите на Ротари клуб в града и е участвал във всички негови благотворителни прояви през годините. По негов дарен проект са  изградени чешмите на църквите „Св. Георги” и „Св. Николай”, участва в проектирането на реконструкцията на параклиса „Изворът на самарянката” на Бакаджик. Отделял е време и средства за благотворителните прояви на клуба. Носител е на титлата „Пол Харис Фелоу”, която се дава на ротарианци, дарили над 1000 долара за Фонда за борба с полиомиелита.

DSC01495Изложбата с проектите на арх. Георгиев и честването бяха интересен начин да се даде заслуженото внимание и уважение на професионалист, постигнал много в професията си и допринесъл за по-добрата градска среда не само на Ямбол.

 

 

DSC01448 DSC01449 DSC01458 DSC01460 DSC01461 DSC01462 DSC01463 DSC01464 DSC01466 DSC01468 DSC01469 DSC01470

 

 

About the Author :