Архиерейският наместник архимандрит Димитрий: Идват вярващи в храма, но нашето християнство не е толкова активно

Архимандрит Димитрий-Какво е състоянието на църквите в Ямболско?

-Сравнително поносими са нещата. В крайна сметка – църкви много, хора малко. Населението е застаряващо, на пенсионерите им е трудно да отделят от хапката си, както се казва, за поддръжка на храм. На българина това не му е приоритет. Навремето хората в селата първо са издържали църквата и свещеника.Затова и в България много малко са селата, където да няма храмове. Много рушащи се храмове има, колкото можем оправяме нещата – от дирекция по вероизповеданията, от митрополията по някой лев идва и закърпваме положението долу-горе. Не както ни се иска, естествено, но доволни сме и на малкото. Поне поддържаме покривите, да не тече, защото това е най-важното. Протече ли – вътре всичко заминава.

– Каква е амбицията Ви за църковния живот в Ямбол?

-Да има църковен живот в Ямбол. Идват хора вярващи в храма, но не мисля, че нашето християнство е толкова активно. Нашето християнство се свежда до това на Великден да си боядисаме яйцата, да си направим козунаци, на Гергьовден да си опечем агнето, ама ако може да не го съчетаем с идването в храма. А трябва да е тясно свързано.

-Има ли места, където нещата стоят по-добре?

-Ще ви дам пример – в град Айтос.Когато отец  Ромил стана председател на храма, нещата коренно се промениха – изографисаха църквата, направиха цялостен ремонт, в двора се направи помещение за неделно училище, което още се достроява. В началото нямаше много хора, но хората виждаха тези неща. Елате да видите сега – в неделя и на празник храмът е пълен.

Аз съм отскоро тук, каквото можем правим тук, още трупам наблюдения и опит. Проблемът е, че не съм от тука, не познавам още много хората. Като мине година, ще имам някаква представа за нещата, а и вече горе-долу имам. Трябва време.

– По ваша инициатива на Гергьовден имаше литийно шествие. Това не се правило досега, нали?

-Не се е правило. Мислим да създадем такава традиция. Направихме лития с иконата. Това се прави, за да излезе иконата от храма, да може градът да бъде благословен от Св. Георги. В тази икона има вградени свети мощи на Св. Георги. Имаше доста добър отзвук след това. Надявам се тая година, дай боже, пак да го направим. Трябва да осъзнаем, че без Господа и без молитвите на светиите, ние сме за никъде. Затова се молим сутрин и вечер – за нашето успешно пребиваване на земята, за мир, за нашите управляващи.

                                   Въпросите зададе: Светлана Чамова

                                                                                                                                           

 

                                                                                             

About the Author :

1 Comment to “Архиерейският наместник архимандрит Димитрий: Идват вярващи в храма, но нашето християнство не е толкова активно”
  • сашу
    February 23, 2017 - Reply

    Води ни, отче!

Leave a reply