Археологически предмети и старинни монети откриха и иззеха служители от ОДМВР – Ямбол

18032019_3Служители от ОДМВР – Ямбол откриха и иззеха археологични предмети и старинни монети, информират от пресцентъра на ОД на МВР-Ямбол. Специализираната полицейска операция по противодействие на притежанието и разпространението на предмети, представляващи  културно-историческа ценност, е осъществена на 12 март от служители на ОДМВР – Ямбол със съдействието на ГДНП.

В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия в имот в село Раздел, ползван от 30-годишен мъж. Там са открити и иззети над 50 18032019_1старинни метални и керамични предмети, 15 старинни монети и метал детектор. При разследването е извършено претърсване в жилище в Бургас, ползвано от  същия мъж, където е открит класьор с повече от 100 старинни монети. Иззетите и от двата адреса артефакти не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По първоначални данни те носят белезите на културно-исторически ценности от III век пр.н.е., от I-IVвек и други периоди.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал.6 от НК. Процесуално-следствените  действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура- Ямбол.

 

About the Author :