Археологически находки спряха част от разкопаването на центъра

DSC05640Археологически находки са открити при разкопаването по проекта за централна градска част, съобщи днес директорът на Историческия музей Стефан Бакърджиев. Находките са открити преди седмица в непосредствена близост до Регионалния исторически музей при прокопаване на трасе на кабел. Докато копаели отстрани на трафопоста работниците открили череп и дори не разбрали, че може да има археологическа стойност и го извадили и сложили отстрани на плочките. Когато излизали да обядват, служителите на Историческия музей били „посрещнати” от черепа, който стоял на отсрещния тротоар. Те се заинтересували и видели, че става въпрос за два гроба, по тяхна  данировка от Късносредновековната епоха – втората половина на 14, началото на 15 век, намерилие и керамика. Специалистите не могат на този етап да кажат дали става въпрос за християнски или мюсюлмански гроб, защото заради разкопаването не може да се установи посоката на погребването.

DSC05648Историците са уведомили изпълнителя на обекта да спре да работи в тази част и община Ямбол, която е сигнализирала в Министерство на културата. Очаква се да пристигне комисия, която да даде експертна оценка дали строителството в този участък може да продължи или трябва да се направят археологически проучвания, за да се установи за какво точно става дума.

DSC05654Според Стефан Бакърджиев в музея няма архивна информация в тази част на града да има некропол. Като пример той даде, че са откривани некрополи в района на гимназия „Васил Левски”, на ул. „Иван Александър” срещу гимназията, долу към река Тунджа, където е т. нар. Римска баня и има останки. Друго такова място е зад МОЛ-а в посока към полицията, където при изкопни действия са открити пещи за производство на керамика от този период.

DSC05657Според директора на музея това са съвсем рутинни процедури и дори Ямбол е облагодетелстван, защото, например, при реализацията на проекта за водния цикъл на Поморие 30 археолози работят наред със строителите, защото там непрекъснато има археологически находки.

About the Author :