Археологически интерес в Стралджанско

DSC07454AАрхеологически разкопки предстоят в района на Стралджа тази година. Според Стефан Бакърджиев, директор на Регионален  исторически музей – Ямбол, който гостува в общината заедно с Добрина Берова, автор на книгата за историята на общинския център, най-сериозните проучвания за периода са планирани  тук като  търсенето на арте факти ще бъде най-масирано по трасето на  газопровода Недялско-Лозенец. Точно там  попадат три от интересните от историческа гледна точка тракийски могили. Очаква се новооткритите експонати да бъдат предоставени на Исторически музей Стралджа.
Финансирането ще бъде във връзка с газопровода, но не е изключено да се привлекат и спонсори. Стралджанският район е един от малко изследваните от археолозите и планираните разкопки ще дадат още яснота за богатото минало на този край.
При предишни разкопки от тракийските могили край Стралджа, както и по трасето на АМ „Тракия”, са открити и запазени не малко уникални древни съдове, оръдия на труда и други предмети, които се съхраняват в Исторически музей – Стралджа  и  представляват интерес за посетителите.

About the Author :