Арменският храм в Ямбол готов наесен

maxresdefaultВ епос се превърна строежът на арменската църква в Ямбол. След като 15 години тази диаспора се опитваше да й бъде предоставено място за строеж от Общинския съвет, едва през 2002 година това стана факт. От 2013 година строежът набра темпо и се очакваше тази пролет най-сетне църквата, носеща името „Сурап Агоп”, да отвори врати.

Финалните работи се оказаха и най-трудни, и сега нещата отиват към октомври, сподели за „Делник” Соня Аршавир, която е основен дарител и двигател за изграждането на храма.

Арменският етнос, през годините неотменна част от живота на Ямбол във всичките му измерения, се топи в лабиринтите на времето. Статистиката сочи, че през 1931 година край Тунджа са живели 558 арменци, сега, и то по най-смели пресмятания, те са едва около 200 души. Арменците са приели много рано Христовата вяра, но трагичната им съдба ги е пръснала по целия свят, и това прави трудно осъществимо всяко голямо начинание, въпреки че арменците винаги си помагат. За разлика от други етноси.

Особено оживление настъпи сред ямболските арменци, когото областен управител стана Рупен Манавян. Тогава те съградиха и паметник на Яворов до кино „Вапцаров”, в знак на вечна признателност към оплакалия ги син на Чирпан.

Фактът, че на няколко пъти през 2015 г. се очакваше църквата да бъде най-сетне завършена и да се освети, е още една брънка от трудната съдба на арменската диаспора.

Ямболският архиерейски наместник, отец Чакъров, обича да казва, че „което не се е започнало, то не се е направило”. Най-старите православни християни, арменците, вероятно ще имат търпението да дочакат първата тържествена камбана на храма си до училище „Димчо Дебелянов”.

Засега – през октомври.

 

About the Author :