Арменска делегация от лозаро-винарския сектор посети Община Ямбола

Ямбол, 10.03.2022 г.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се срещна с представители на Държавната агенция за инвестиции в Ереван и делегация от арменски фирми от лозаро-винарския сектор. т.н. Ямбол везна с и т’ва “WINEBIZZ – 글񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄ID1002), стап т о eu4Бизнеса: Остььвaтa (ENI/2019/411-865 – EU4BCC), ר ש글񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄񬰄

Кметът на Ямбол благодари за интереса към Ямболския регион от арменска страна. “България и Армения са братски страни, а народите ни са много изстрадали и са близки по душевност. Трябва да си помагаме, когато имаме възможност. Община Ямбол винаги е отворена за търговски отношения и за инвестиции. Това е един от нашите приоритети,” изтъкна Валентин Ревански и допълни, че Община Ямбол работи много добре с Ямболската търговско-промишлена палата.

Проектът има за цел да улесни търговията между Европейския съюз и страните от Източното партньорство в лозаро-винарския сектор, да подобри конкурентоспособността на сектора и да даде възможност за установяване на партньорства между българския и арменския бизнес от лозаро-винарската индустрия.

В рамките на проекта през януари българска делегация, състояща се от четирима представители на МСП, занимаващи се с производство и търговия на вино и четирима представители на организации за подпомагане на бизнеса, които работят с фирми от лозаро-винарския сектор, посети Армения. Бизнес посещението в Ереван се осъществи под надслов “Да проучим арменския винен сектор”. Българската делегация бе ръководена от експерти от екипа на проекта от Ямболска търговско-промишлена палата, която е и водещ партньор по проекта.

Арменската делегация е посетила големите винопроизводители в Ямболския регион. Групата ще посети винарните по Черноморието, както и Международна изложба за лозарство и винарство и Фестивал на виното “Винария” – 2022, което се провежда от 9 март до 13 март в Пловдив.

През април ще дойдат още шестима души от Армения, за да опознаят Ямбол и България и да работят по различни проекти.

About the Author :

Leave a reply