Арестуваха двама за имотна измама, съчетана с насилие и принуда

IMG_0657Задържани са двама млади мъже, опитали с насилие да принудят 26-годишен ямболия да им прехвърли наследствен имот. Подробности за драматичния случай предоставиха на брифинг днес, 30 септември 2019 г.  в РДВР-Ямбол административният ръководител на Окръжна прокуратура-Ямбол Дойчин Дойчев, административният ръководител на Районна прокуратура-Ямбол Мина Грънчарова, зам.-директорът на ОДМВР-Ямбол комисар Евгени Христов и комисар  Ваня Щерева- началник отдел „Разследване“ при ОДМВР – Ямбол.

На 26 септември в 9.30 часа в ямболското Районно управление 26-годишен мъж заявява, че предната вечер в 23 часа в жилището му в центъра на града проникват двама чрез разбиване на балконската и на входната врата. Заплашват го, малтретират го – удрят го по лицето и главата, включително с телескопична палка, връзват го и го принуждават да им покаже документите на друг наследствен апартамент в Ямбол. След като се запознават с тях, нападателите оставят жертвата вързан до следващия ден, когато щели да го отведат при нотариус за прехвърляне на имота. Сутринта за щастие той успява сам да се освободи от стола, за който е завързан, използва телефона на съсед, който излизал да разходи кучето си и уведомява полицията.

Веднага е сформирана следствена-оперативна група. Екипът е от сектор “Криминална полиция”-Ямбол, сектор “Противодействие на криминалната престъпност”, отдел “Разследване” и сектор “Научно-техническа лаборатория”. В резултат на описание и веществени доказателства след около час и половина двамата нападатели са задържани. Единият е на 28 г. от Ямбол, криминално проявен, осъждан за убийство на момче през 2009 г. в местността Бакаджика. Осъден е на 10 г. лишаване от свобода. В последствие е условно предсрочно освободен след изтърпяване на 6 години от присъдата. Били са му наложени за срок от 2 години пробационни мерки, които са изтекли през 2018 г. “Видно е в случая, че, за съжаление, това лице не се е превъзпитало и не се е поправило. Независимо от предсрочното условно освобождаване, лицето е извършило отново тежко умишлено престъпление. Като типаж, като начин на подход, като цел, като маниер на извършване на престъплението, то съвпада с това, което е било извършено преди 10 години”, отбеляза прокурор Дойчин Дойчев. Другият нападател е от Сливен, на 24 г., не е криминално проявен.

Полицията открива мобилния телефон на пострадалия, ключовете за дома му, телескопичната палка, газов пистолет с пет патрона и джобен нож, използвани за сплашване при нахлуването и други веществени доказателства. Нападателите са задържани първо за 24 ч., после до 72 ч. с прокурорско постановление, а днес съдът се произнесе за постоянното им задържане.

“Не знаехме какво щяхме да заварим, ако тази принуда беше продължила, каква щеше да е следващата среща, дали нямаше да завърши така, както преди 10 години, защото и тогава е било по същата схема -с първоначален умисъл за насилие и сплашване се стига до летален край. Препратки за такива деяния с користна цел последно време видяхме и в София”, коментира заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол комисар Евгени Христов.

На въпроса как нападателите са си набелязали жертвата, от полицията обясниха, че изведнъж потърпевшият се оказал наследник на две жилища в Ямбол. Начина му на живот предполагал приказки, повече от необходимото и то пред случайни хора за това какво притежава и така тази информация стига до единия от нападателите, с когото имал съвсем повърхностни отношения.

Прокурор Мина Грънчарова информира, че в Районна прокуратура-Ямбол е образувано досъдебно производство по чл. 213 а, ал.2, т.2, т.4, във връзка с ал.1, вр. 20 ал.2. Съгласно тази разпоредба се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 3 до 5 хил. лв. Това е, ако причинената телесна повреда е лека. Ако съдебно-медицинската експертиза установи, че е причинена средна телесна повреда, прокуратурата може да мине към текст за по-тежка квалификация – тогава наказуемостта става от 5 до 15 години лишаване от свобода. В хода на разследването са извършени множество следствени действия, които потвърждават изнесената фактическа обстановка.

About the Author :

Leave a reply