Апелативните съдии потвърдиха паричната гаранция на иманярите от Елхово и Бургас, в които бяха намерени над 1000 археологически обекта

DSC01553Бургаският апелативен съд не уважи протеста на прокуратурата и отказа за измени определение на ОС–Ямбол, с което на Здравко Ковачев, Стоян Мечечиев и Кирил Желев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лв., за всеки един от тях. Мъжете са обвинени в това, че на 03.09.2017 г. в гр.Елхово и в гр.Бургас в съучастие заедно и по отделно са държали повече от три археологически обекта, които не идентифицирани и регистрирани по съответния ред /над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и други). Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода до шест години и глоба от три до петнадесет хиляди лева.

Според съдебния състав, въз основа на събраните гласни, писмени и веществени доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили деянието. Към момента по делото няма категорични данни, че предадените и иззети вещи са археологически обекти. Все още не е назначена експертиза, която да установи дали намерените артефакти са оригинални. Втората инстанция посочва, че към момента не е налице опасност от укриване или извършване на друго престъпление от страна на обвиняемите, ако не бъдат под стража. Ковачев, Мечечиев и Желев оказват съдействие на органите на досъдебното производство с обяснения и признания и доброволно са предали вещите. Извършеното деяние не е с по-висока обществена опасност от други от същия вид. Тримата са с постоянни адреси и не са обществено опасни.

Втората инстанция не споделя искането на апелативния прокурор за увеличаване размера на паричната гаранция. По делото няма данни за стойността на задържаните вещи, няма данни и за рисково поведение на обвиняемите, с цел избягване на наказателна отговорност. Тези изводи мотивират съда на отхвърли подадения частен протест и да потвърди определението на Ямболския окръжен съд като правилно и законосъобразно.

Определението е окончателно

About the Author :