Антон Кабрански – непознатият

1212Не защото е стар приятел. Не защото пише толкова хубаво, че чак страшно. А защото не може да не му се признае – ако той е прословутият лирически герой, ние май не сме го познавали като „лирически“. И ако той е чувствен, колкото са стиховете му, кой тогава е излъган – нали ние?

Тези стихотворения са изблици, лъч, ураган от емоции, и то не скрити, ами напротив – напиращи да ги види светът. Така, че този сив и ежедневен, сухарски и подреден свят да разбере, че има много повече от „тук“ и „сега“, от работа и работен ден, от прилично и неприлично, от позволено и непозволено. И всичко е заради любовта, която е най-святата. Която има мирис и мирише на затоплена  в прегръдките жена, без остатък от парфюм дори, на глътка от недопита чаша със затоплено уиски, на забравени предразсъдъци и захвърлени в небитието съжаления. Когато става дума за любов, а в „Очите на дъгата“ има толкова много от нея, за съжаления и скрупули място няма. Тази книга ти дава свободата да излезеш извън оковите на предразсъдъците и да си спомниш за онези мигове, когато не е имало друго, а само една жена, часове милувки и нито капчица срам. А между думите има толкова много „бездумие“. Просто мирис, целувка и очакване за още.

Гергана Кръстева

Б. р. Стихосбирката “Очите на дъгата” на Антон Кабрански е издадена от издателство “Захари Стоянов”. Анотацията към книгата на издателството гласи: “Четящата публика познава Антон Кабрански като дългогодишен журналист, но малцина знаят, че през годините той е намирал спасение от плебейщините на действителността, потъвайки в своите лирически съзерцания. Прелиствайки страниците на неговата книга „Очите на дъгата“, ние с радост откриваме белезите на автентичния лирически талант – непосредственост, непринуденост, естественост на поетическите внушения. Лайтмотивът на тази книга е постоянният сблъсък на чувствителното съзнание, наранено от подлостите и двуличията на делника, и в същото време разбирането за преходността на човешкия живот, опитът да се погледне с философско примирение на причудливите и непредвидими криволици на житейския кръговрат”.

About the Author :