Античност и Средновековие оживяват в „Кабиле“

01-тракийск__ войнГотови са облеклата на всички участници във възстановките в поредното издание на Панаира на туристическите забавления и анимации. Напълно окомплектовани са вече тракийските войни и римските легионери, които ще се изправят едни срещу други на територията на Античния и тракийски град „Кабиле“. Това е само една от атракциите в петото издание на Панаира на туристическите забавления и анимации, организирани от Община Ямбол чрез Регионалния исторически музей и Музея на бойната слава по повод празника на града.

Историческия сблъсък на двете древни култури ще бъде представен на 11 и 12 юни в Археологическия резерват „Кабиле“. Сред руините на античния град  група за исторически възстановки ще представи римски военен лагер, начина на живот и въоръжението на римските войници и ще демонстрира тогавашни бойни техники.

02-тракийск__ войн в битка с римски ц__нтурионТази година, освен атрактивното представяне на богатствата на ямболския „Кабиле“, гостите на археологическия резерват ще имат възможност да се запознаят и с други културно-исторически обекти. В програмата на Панаира е включено представяне на Археологически резерват  „Абритус”, край Разград, „Късноантична и средновековна крепост  Туида”, край Сливен, Средновековен археологически парк „Маркели”, край Карнобат, също и на старозагорския комплекс „Августа Траяна – Берое“.

Специален акцент на фестивала е пресъздаването на моменти от живота, бита и военните умения на българите от Средновековието, в периода  VIII – IX век. Атракцията ще бъде поднесена от аниматори от Сливен и Карнобат.

Всичко това може да бъде видяно на „Кабиле“, на:

11 юни, събота – от 10.00 до 12.30 и от 16.00 до 19.00 часа;

12 юни, неделя  – от  10.00 до 12.30 часа.

Входът е свободен!

 

About the Author :