Античност и Средновековие оживяват в древния „Кабиле“ край Ямбол

K 1Битки между римляни и траки, реплики на автентични оръжия и облекла, сцени от живота на древните хора. Това са само част от атракциите, които подготвя за своите посетители Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” край Ямбол. Хилядолетният град ще бъде домакин на традиционното, вече шесто поред, издание на Панаира на туристическите анимации и забавления.

K 2Тази година то ще се проведе от 9 до 11 юни. Към момента са заявили участие над 100 възстановчици. Освен от Ямбол, ще се включат ре-енактори от цялата страна, сред тях са клубовете „Крумъ Страшний“ – Шумен, „Dux Anticae“ – гр. Свищов, „Крепост Туида“ – Сливен, „Мос Майорум Улпие Сердице“ – гр. София. Впечатляващият брой на участниците и богатата програма предвещава това да са едни от най-мащабните исторически възстановки, правени някога в страната.

K 3Посетителите на събитието ще имат възможност да се потопят в античната и средновековната епохи. Освен траки и римляни, ще бъде представено готско въоръжение, както и моменти от живота на българските ни прадеди от средните векове. Сред останалите акценти са пресъздаването на Римски съд, Изпълнения на басни на Езоп и 7-ми подвиг на Херакъл, Пазар на роби, ритуали към Юпитер и Дионис.

K 4Публиката може да участва и непосредствено във възстановките чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др. Специален акцент са дегустации на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки може да открие по нещо за себе си.

 

K 5 K 6

About the Author :

Leave a reply