Ансамбъл „Тунджа” празнува 60 години

???????????????????????????????„60 години са хубава зряла възраст, това е голям празник за нас”, с тези думи отправи поканата си към журналистите директорът и хореографът на Фолклорен ансамбъл „Тунджа”  Петър Димитров да споделят честването на годишнината, която ще бъде ознаменувана с два концерта – на 26 юни в Тенево и 27 юни в Ямбол, в залата на читалище „Съгласие”.

Той сподели, че очаква за годишнината да дойдат негови колеги от страната, представители на министерство на културата, представители на Съюза на българските музекални и танцови дейци.

В репертоара на програмата са включени изпълнения от по-стари години – изпълнения на маестро Стоян Гагов, Тончо Тончев, Георги Нойков. „Постарахме се ретроспективно да минем през времето, в което Ансамбълът е извървял тези 60 г. Мисля, че успяхме да уважим и ще покажем на сцената труда на най-великите творци, които са работили за Ансамбъла”, допълни Петър Димитров и подчерта, че програмата е изградена изцяло на базата на автентичния фолклор.  „Аз съм радетел и докато работя в Ансамбъла ще ратувам за идеята, че Ансамбълът трябва да прави фолклор. Той е призван не само да прави, а и да запазва фолклора, защото не е частна формация. Ако е частна формация можем да си позволим експерименти колкото си искаме и когато поискаме, но когато се храним с парите на общината, или по-точно с парите на хората, ние сме длъжни да се грижим за държавността, защото пазим ли фолклора ние се грижим и за държавата”, каза още той.

„Община „Тунджа” беше единствената, която, в лицето на кмета Георги Георгиев, уважи празниците на професионалното фолклорно изкуство, които се провеждат на 5 г. в Пазарджик. Лично аз като човек се чувствам много горд, защото това е отношение към културната институция, колегите ми завиждаха в Пазарджик”, разказа още Петър Димитров.

Той обясни, че в чест на 60-годишнината на Ансамбъла от 2 г. те записват на аудио и видео целия репертоар от  39 песни, музика и танци, а сега предстои да направят филм. От година снимат и фотоматериал и ще издадат и нова дипляна.

Историята на Ансамбъла започва през 1954 г., когато група певци и музиканти, начело с учителя по музика и цигулар Атанас Паленков, поставят началото на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци. През 1972 г. Ансамбълът придобива статут на професионален културен институт. Следват години на дълга и упорита работа, в които съставът израства в творческо отношение. Оформят се структурните звена: хор, оркестър и танцов състав. Маестро Стоян Гагов е главният художествен ръководител, оставил най-ярка следа в развитието на Тракийския ансамбъл. Под неговото ръководство започва професионализацията на Ансамбъла и се променя творческият облик на състава. Известни композитори и хореографи са привлечени като творци, в обновяване и поддържане на програмата. През 1988 г., след административното обособяване на община “Тунджа”, Тракийският ансамбъл преминава към нея и през 1993 г. се преименува в Ансамбъл за народни песни и танци “Тунджа”. От 2007 г. Ансамбълът се преименува на Фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

About the Author :