Ансамбъл „Пирин” закри подобаващо „Златната Диана”

horВ последната вечер от традиционните Музикални празници „Златната Диана” настъпиха трансформации, поради здравословен проблем на виолончелистката от Италия Франческа Формизано и организаторите трябваше да реагират бързо, намирайки друг „вариант”–камерен ансамбъл „Амадеус”, една сборна българска формация.

Хорът и оркестърът на ансамбъл „Пирин” обаче не само бяха налице, но и сътвориха чудесен концерт, който бе достоен финал на ямболските музикални празници. Под диригентството на Йоланта Лазарова, хорът на благоевградския ансамбъл „Пирин” стопли сърцата на публиката с богатата си програма.

Тя  включваше както запазената марка – песни на фолклорна основа, така и изпълнения с религиозен характер, което показа още по-ярко голямата класа на хор „Пирин”. Хористките, освен красивите си гласове и носии, демонстрираха и отлично сценично поведение-те бяха много артистични, разчупени, една великолепна комбинация от опитни и млади изпълнителки.

Само преди няколко дни Ансамбъл „Пирин” бе направил страхотен концерт на сцената на Националния дворец на културата в рамките на „Салона на изкуствата”. В голямата зала на община Ямбол публиката видя един по-друг, умален състав на Ансамбъла, но така бе предвидено от организаторите.

Край Тунджа с хора на „Пирин” бе и оркестърът, в който преобладаваха мандолините и тамбурите, не липсваше, разбира се, и гайда, кларинет и кавал, но предполагам, че това бе камерен вариант на оркестъра. Под палката на диригента Петьо Кръстев обаче музикантите не само направиха песните на хора още по-впечатляващи, а имаха и свои изпълнения, носещи „аромата” на Благоевградския край.

Хорът, логично, бе в центъра на вечерта и получи много овации, като бе извикан и на бис.

Така тазгодишното издание на Музикалните празници „Златната Диана” вече е история, като предложи хубави концерти, в които имаше и камерна музика, и арии от опери и оперети, и джаз, поднесен от класни изпълнители.

Борислав Ненов

About the Author :