Ансамбъл „Въжички” с концерт за 50-годишнината си

1507633_779333652138591_8735160702663752481_nАко има нещо, което обединява стралджанци, прави ги богати  и силни,  то това е ансамбъл „Въжички”. Танцовият колектив, който вече 50 години съхранява, разпространява, обогатява и ощастливява всички почитатели на богатото народно танцово и песенно изкуство. Отбелязвайки своя половинвековен юбилей ансамбълът с определенията „вечно млад” , „вълшебен”, „уникален”, представи един концерт-спектакъл, който за пореден път  доказа  майсторството на оркестранти, певци и танцьори. Под ръководството на ръководителя на ансамбъла Каньо Канев сменяха се  пищни народни носии, буенечки плавно танцуваха на сцената, участниците в детската и младежка формация вложиха огромно старание, за да покажат, че успешно приемат майсторството на големите.

10850117_1508757559387629_3967088910954942421_nКукери дръннаха хлопки за здраве, виночерпци изнесоха бурета за берекет, солисти представиха своите нови песни. Представителният танцов колектив показа класа и съвършенство и публиката възнагради всичко това с аплодисменти. Доколко голямо е било вълнението на всички участници в концерта  показва откровението на малката Ани Красимирова:”Вълнувах се! Та мен ме гледа целия свят!” каза тя. За нея, а и за всички танцьори , винаги  стралджанската публика е била и ще бъде достатъчен мотив, за  да бъдат  най-добри  в танца.

DSC02577Да споделят радостта на колектива в залата на читалище „Просвета 1892” бяха кметът на общината Митко Андонов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС и дългогодишен председател на читалището, Иван Георгиев, зам.кмет и ветеран- танцьор към ансамбъла, Иван Иванов, зам.кмет, Атанаска Христова, секретар.

 

DSC02586Сред многобройните зрители беше  и чаровната Светлана Пенева, възпитаничка на хореографа Тончо Тончев, по настоящем  танцьорка в ансамбъл „Българе”, бивши участници в ансамбъла, културни дейци, ревностни любители на фолклора от града и общината.

DSC02545Пристигайки на празника всички гости имаха удоволствието да разгледат изложбата за историята на легендарния ансамбъл с фотоси от  изявите у нас и в чужбина, множество награди, грамоти, сувенирни отличия,както и една мини изложба с народни носии  и инструменти на ансамбъла.

Оценявайки всичко постигнато през годините председателя на читалищното настоятелство Мария Толева обърна внимание на първоучредителите, които в началото на 60-те години на миналия век под ръководството на невероятния Тончо Тончев, създават фолклорния ансамбъл към читалището в Стралджа с името „Алтънлъ Стоян войвода”. Вдъхновени от красотата на безбройните стралджански хора и ръченици  показвани по хорищата и съборите,  тези , тогава енергични млади хора, пренасят сполучливо това богатство на читалищната сцена. Постановките на Тончо Тончев   превръщат  в празник всяка изява на ансамбъла в родния град, в общината, в областта, в страната и в международни участия , публиката не само аплодира, тя става на крака пред таланта, майсторството, красотата на танци, песни, мелодии, носии. Редят се оригиналните авторски танци на Тончев „Пеперуда”, „Джиновско”, „Буенек”, „Трите пъти”, „Пролетен женски танц”….И винаги предизвикват възторзите на публиката. Междувременно по идея на Киро Тодоров, активен читалищен деятел, ансамбълът приема красивото име „Въжички”. Така стралджанци определяли пролетните детски игри на въженце. Името се оказва много сполучливо, веднага е одобрено от Тончев и приляга на ансамбъла.

Най-благодатен се оказва периодът 1969-1975г. когато за „Въжички” корифеите на фолклора  говорят със суперлативи, а публиката  е в плен на всяка негова изява. От създаването му до сега основен принос за тези успехи има и невероятния оркестър, който е известен с характерния стралджански почерк. В него се поддържа един чудесен баланс на опитни  музиканти с младо попълнение, какъвто е примерът сега с присъствието на чаровната гъдуларка Женя Петрова. Всичко, което музикантите свирят, е плод на наследеното автентично народно изкуство. До днес те са в състояние да представят десетки местни народни хора и ръченици и да предизвикат на хорото да се хващат и малки, и големи. През годините Тончев дава пример и как народните песни могат да обогатят ансамбъла. Известни са  създадените по определени поводи   постановки  за лазаруване и коледуване, за Великден и бузум, по жътва и   на сватба…

През 1969г. ансамбълът е удостоен със званието „Представителен” и до  сега го защитава  успешно. Изнесени са близо 2000 концерта, заснети са десетки телевизионни филми. Запазва се традицията участниците в ансамбъла да бъдат от 8 до 80 години, а броят на танцьорите много често надхвърля 100. Не е без значение факта, че за успехите на този колектив  се грижат сърцати читалищни дейци, активни настоятелства, местни патриоти.  Не напразно в своето приветствие г-жа Толева  отправи благодарности и към такива емблематични личности като Стефан Иванов, Руси Сапунаров, Георги Мечков, Мара Загорчева. Оказва се, че в Стралджа винаги има и кметове, които стимулират, увличат, мотивират самодейците към активна концертна дейност.  Всеотдайна е  подкрепата на кметове като Иван Георгиев, Александър Станчев, Михаил Тенев, а през последните 11 г. и на Митко Андонов, за който развитието на културата е част от Програмата за развитие на общината. Той е  човекът, който успя в един труден момент да възроди дейността на „Въжички”, да създаде условия за развитие, изява и нови успехи.

„ Да, непреходно е стралджанското народно творчество. То никога няма да изчезне от живота ни, докато има хора като нашите танцьори, музиканти и певци, като нашите управленци със сърце и отношение към фолклора, докато имаме такава вдъхновена публика, докато всички ние съдействаме за поддържане на традициите, за  съхраняване на танците, песните, носиите. И ще продължаваме да превръщаме Стралджа в една уникална народна академия която ражда  артисти.”, добави г-жа Толева.

Последва вълнуващото поздравление на кмета Митко Андонов в което той  изрази всеобщото мнение, че „най-красивите моменти от живота на всеки от нас са свързани именно с фолклорен ансамбъл „Въжички”. Може това да е присъствието на народния събор в Копривщица, когато  ударите на тъпана диктуват прелестните стъпки на царствените буенечки, може да е Общинския коледарски празник , когато достолепните коледари пеят и танцуват с магическо обаяние, може да е нашенския „Мараш пее”, когато сцената грейва от многоцветните носии, усмивки и красота на танцьорите, може да е поредната изява на ансамбъла в чужбина, когато звуците на гайдата и нашенските танци предизвикват неукротимия пълзеш на сълзите от радост и гордост… Ето, затова обичаме този ансамбъл! И  няма да се уморим да помагаме за неговото развитие, усъвършенстване, представяне пред колкото може по-широка публика.”, каза г-н Андонов и поднесе благодарности към всички дали своя принос за възходящото развитие на „Въжички”. В тържествения момент, съгласно своя заповед,  г-н Андонов връчи  на ансамбъла Златен плакет – герб на общината за постигнати високи творчески  успехи. В свой поздравителен адрес сърдечни пожелания към танцовия колектив поднесе и Атанаска Кабакова, председател на ОбС. Юбилярите получиха още поздравителни адреси от близо и далеч.

Юбилейният концерт на „Въжички” вече е в миналото. Само че за него още дълго ще се говори. Ще се приветства  желанието на организаторите да съхранят традицията и почеркът на Тончев, ще се насърчава и опитът за осъвременяване на концертната програма. Да, ансамбъл „Въжички” върви по своя нов път, търси своя нов облик. За да бъде все така ярко присъствието му на сцената, за да носи все тази голяма обич към българското и за да поддържа самочувствието на стралджанци.  Които винаги ще го обичат и ще се гордеят с него.

 

About the Author :