Анимационната Кукерландия беше открита с награди за изработване на маски и филма “Легенда за първия кукер”

IMG_7294Програмата на анимационното кино, т. нар. Анимационна Кукерландия, беше открита снощи, 28 февруари 2019 г., в зала “Съвременност” на Безистена, от Надежда Славова, директор на Международния фестивал за анимационни филми “Златния кукер”-София.

Отдавна Кукерландия е с толкова много съпътстващи събития и това го отличава от маскарадните фестивали, каквито ги познаваме в други краища на България. Става един голям празник на града, където много хора намират своето нещо. Всяка година има нещо мъничко, а понякога и по-голямо, с което обогатяваме Кукерландия. Такова е настоящето събитие, каза кметът на Ямбол Георги Славов в словото си. Анимационната Кукерландия е само част от събитията по време на празника, насочени към детската аудитория.

IMG_7280Бяха наградени най-добрите в Националния конкурс-изложба по приложно изкуство “Кукерландия”, организиран от ОДК-Ямбол. В него са участвали 60 деца и ученици на възраст от 6 до 18 г. Те творчески са изработили кукерска маска с нейните задължителни елементи и творбите им бяха експонирани на стъкления балкон на Безистена. В първа възрастова група на първо място е Георги Йорданов на 6 г.- ДГ “Пролет”; второ – Десислава Ангелова на 10 г. – ОДК-Ямбол; на трето място – Борис Безус на 6 г. от ДГ “Валентина” и Пресиян Богданов на 6 г. от същата детска градина. Поощрителната награда бе за Йордан Желязков на 9 г. от НУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Наградата за най-атрактивна маска беше за Боряна Пенева на 6 г. ДГ “Пламъче”. Във втора възрастова група на първо място е Александра Панова на 12 г. – ОДК-Ямбол, на второ – Ванеса Костадинова -ОДК, на трето – Благовеста Александрова на 14 г.- ОДК. Поощрителна награда получи Галина Димитрова на 12 г.- ОДК. Награда за съхранение на традициите имаше за Мария Стоянова на 18 г. – ОДК.

IMG_7265Анимационната Кукерландия е резултат от партньорството между 20-годишната ямболска Кукерландия и 10-годишния Международен фестивал на анимационни филми “Златен кукер”-София. “Златен кукер” е първият фестивал на анимационните филми в България от новия век, организира се от аниматори, които сами произвеждат анимационни филми. Провежда се всяка година през месец май, разказа директорът на фестивала Надежда Славова, която и откри Анимационната Кукерландия. Освен тридневна програма от анимационни филми, събитието включва анимационни работилници за направата на анимация, които ще приключат с изложба от създаденото.

Първият филм, който беше показан снощи, бе “Легенда за първия кукер” на студио “Змей”. Той е финансиран от цял свят чрез кампания за набиране на средства. Създаден е от международен екип от 30 души и целта му е да представи българските традиции пред света по съвременен начин. Реализиран е за 6 месеца.

IMG_7270 IMG_7272 IMG_7273 IMG_7274 IMG_7276 IMG_7277 IMG_7284 IMG_7285 IMG_7288 IMG_7289 IMG_7295 IMG_7297

About the Author :

Leave a reply