Ангел Тепсизов е новият Цар Трифон на празника, организиран от „Зора“

SAM_2736Ямбол, 13.02.2018 г.

Истински и неподправен бе празникът Трифон Зарезан, организиран днес от читалище „Зора“ в дома на Ангел и Генка Тепсизови. Скъпите гости бяха посрещнати с пита и мед. Новият Цар Трифон – екс заместник-кметът Ангел Тепсизов, с видимо удоволствие и с настроение изпълни всички полагащи се според обичая ритуали. Той разрови пръстта около лозата, поля я, захрани с погача корените й. За благодат и берекет домакинът заряза лозите, благослови, а от пръчките сви царски венец, който премина от миналогодишния Цар към новия. „Приемам обичая с душа и сърце, защото това е традиция, която трябва да се спазва“, бе категоричен новият Цар Трифон. Радостно бе, че пред насъбралото се множество от съкварталци, читалищни деятели и самодейци се изправиха три поколения производители на домашно вино – дядото в къщата, бащата и тазгодишният Цар на виното.

SAM_2785„Отдавна се занимавам с правене на вино, защото 30 години съм живял на село“, сподели дядото Димо Димов на 79 г. „И след това винаги сме имали лозе – винаги сме се грижили за него, правили сме домашно вино и ракия. Не помня да съм ходил на магазина да купувам ракия. Тайната на хубавото вино е да се прави с любов“, казва бай Димо. И добавя, че са важни подготовката и чистите съдове. Заради аромата и цвета любимото му вино е от сорт ркацители – леко, пивко и трапезно. Виното си  обикновено е правил от букет от сортове, като основният е  унгарка и някои десертни грозда.

Цар Трифон за 2018 г. Ангел Тепсизов пък разказа, че прави вино, откакто е навършил 23 години. Преди това е помагал, но то е друго, тъй като не носиш отговорността за резултата. „Виното е технология, която трябва да е правилна. Ако сгрешиш малко или не осигуриш добрите условия, за да се получи вино със съответната бурна или тиха ферментация – ще имаш вино, но няма да е добро. За добро SAM_2772вино трябва постоянна температура, да се запази т. нар. спокойствие на виното, да не се излага на различни климатични условия“, споделя той своите правила на винопроизводител.  Любимото му  вино е червено –  чисто мерло или  каберне, а сега прави и купажи, “които придават и по-интересни вкусове и човек открива плътността на виното“. Признава, че обича да прави експерименти и тогава се получават най-добрите вина.

Чудни народни песни изпълниха гостите от ансамбъл „Тунджа“, а след това и от пенсионерски клубове, с които читалище „Зора“ поддържа топли връзки. Дълго извито хоро изпълни просторния двор, разнообразни бяха почерпките и изобилно виното в гостоприемния дом.

SAM_2758През това време кулинарната изложба-конкурс „Вкусно, свинско, винско“ от поредицата „Храните на българина“ бе в разгара си. Сред изкушенията имаше сланини, филета, луканки, бахури и прочие месни вкуснотии. Председателят на журито и член читалищното настоятелство Нина Божилова обяви победителите. Званието „Баш майстор на виното“ заслужи Вълко Казаков, а „Баш майстор на мезето“ стана Атанас Василев.

На финала на празника домакините Генка и Ангел Тепсизови получиха за спомен подаръци от председателя на читалищното настоятелство Невена Димитрова.

SAM_2717 SAM_2721 SAM_2722 SAM_2723 SAM_2724 SAM_2729 SAM_2731 SAM_2734 SAM_2748 SAM_2739 SAM_2751 SAM_2754 SAM_2757 SAM_2759 SAM_2769 SAM_2773 SAM_2778 SAM_2779 SAM_2783 SAM_2787 SAM_2789 SAM_2792

 

About the Author :