Американците минаха успешно пробите в „Ямбол”

new-amerikansАмериканският гард Алън Арнет премина успешно пробите в баскетболния „Ямбол” и ще дебютира в официален мач на отбора ни на 7 октомври в Пловдив, където нашите откриват първенството срещу скъпата селекция на „Академик Бултекс 99”. Арнет хвана окото на феновете по време на втората контрола , изиграна миналия петък, срещу състава на „Берое”, като наниза 12 точки?. Треньорът Иван Чолаков го пробва и като плеймейкър, и като атакуващ гард, за да си изясни на коя позиция ще е най-полезен.

Арнет имаше само няколко дни подготовка с новите си съотборници, но личеше, че и баскетболист от прилично равнище. В кариерата си 26-годишният американец има два сезона за Georgia Southwestern State в NCAA ll. Статистическите му показатели от последния негов сезон в университета са 16. 7 точки, 5.7 борби и 2. 1 асистенции. На професионално равнище играе в Словакия и Уругвай.
В първия си сезон, 2015-2016, за словашкия клуб „ МБК Люценец” той има 20 мача, като е със средни показатели от 21.8 точки, 4.3 борби, 2.6 асистенции и 2,6 откраднати топки. Като реализатор уменията му в Словакия впечатляват, но трябва да се има предвид, че „Люценец”играе във втора дивизия. Силните изяви на Арнет помагат за спечелването на шампионата и влизането на клуба му в елитната лига на Словакия.

И Алан Арнет, както повечето американски състезатели, изявяващи се на стария континент, не обича да се застоява на едно място и през сезон 2016/2017 година заминава да играе в Уругвай. За състава на „Феро Карил” той има средно на мач по 22.2 точки, 6 борби, 3 асистенции и 2.7 откраднати топки.

Сравнително малкото асистенции на Арнет показват, че той не се чувства особено комфортно като плеймейкър и силата му е в стрелбата. „Ямбол” обаче търсеше именно гард-организатор, така че нещата в този контекст са по-сложни, тъй като и другият американски гард, който също е харесан от треньора Чолаков, Перин, „налита” повече да атакува, отколкото да има търпението и навиците на типичен плеймейкър.

Тази ситуация може да доведе до два варианта: или капитанът Станислав Говедаров, отново, както бе преди идването на Юли Радионов, да играе като плеймейкър, или „Ямбол” да привлече и трети гард, този път типичен на позиция 1.

 

About the Author :