“АМАНципация” на Владимир Шишков – една смешно-сериозна, различна книга

Втората сатирична книга на журналиста Владимир Шишков, озаглавена „АМАНципация“ бе представена снощи, 14 ноември 2019 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Ако авторът е търсил някакви знаци на съдбата, за него бе проста работа да ги намери, след като по неведомата й воля и при представянето на първата му книга „Упорити петна“ преди години, и сега – се изля проливен дъжд. Можем само да гадаем знаците – дали са за традиционното „да му върви по вода“, или за отсяване на най-верните почитатели на остроумното му бодящо перо.

„АМАНципация“ е илюстрирана от големия творец наш съгражданин професор Иван Газдов, който с вещата си намеса е притурил много за внушенията на текстовете. За представянето й също бе сформиран все звезден отбор – редакторът й писателят Христо Карастоянов, а изпълнението на текстовете бе поверено на актьора Николай Вълканов. Вечерта бе своеобразен спектакъл, в който имаше не само много „хумор, сатира и забава“ – задължителни за жанра, но и много мъдрост, и поводи за размисъл. Редом с това – изобилие от неологизми, словесни заигравки, остроумие и извираща находчивост.

Христо Карастоянов сподели, че възприема втората книга на Владо Шишков като продължение на първата. Той обърна внимание на “искрящия, мигновен език“ на автора и намира тази втора книга за по-сериозна. Ако в първата авторът изля всичко, което носи, откри нов жанр – пунктуационни разкази – само с пунктуация разказваше цяла история, то тук той е по-категоричен в смешните неща, които е видял. Бонус са трите много смешни истории на края, които са извън от стилистиката на книгата. Предположението на Карастоянов е, че Владимир Шишков евентуално би могъл да напише и книга с такива, т. нар. от него „масалджийски истории“. Масалджийските истории са смешни, но всъщност сериозни, поясни писателят. Лично мен те ме върнаха във времето, когато ставаха страхотни глупости, а ние – без да сме дисиденти, се забавлявахме на тези глупости. Владо Шишков има истински съавтор в лицето на Иван Газдов, отбеляза още редакторът. Газдов не просто е илюстрирал историите, той ги допълва.

Чувствам Иван Газдов не само като съавтор, но в голяма степен и като човека, инспирирал част от това, което съм написал, допълни и авторът Владимир Шишков. Когато му изпратил отделни написани неща, художникът непрекъснато настоявал Владо да пише повече и категорично казвал, че ще ги илюстрира. След първата книга не го оставял на мира и пак го карал да му изпраща още и още. Затова и съвсем основателна бе задочната благодарност на автора към художника на книгата.

Това, което е включено в „АМАНципация“, е писано в продължение на години, макар афоризмите да са кратка форма. Написаното са неща, които „се търсят в литературните жанрове“, сподели авторът, допълвайки с мнението си, че комедията и сатирата се считат втора категория, което пък срещна категоричното несъгласие на Карастоянов. Владимир Шишков сподели и за начина си на писане – при него един афоризъм претърпява десетки метаморфози – той винаги се съмнява в написаното – за верността на мисълта и за формата. „Формата задължава тази мисъл да е облечена в една действително добра премяна, която да я направи достъпна, а и лесна за възприемане и запомняне“, казва Владимир Шишков. С две думи – макар и тънки по обем неговите два тома, в тях е вложен многогодишен труд или поне щракане на идеите.

На финала на вечерта Владимир Шишков прочете пред публиката мисли, за които късно се е сетил или казано друго яче – останали са извън двете му книги. Например: „Държавник и държанка – открийте разликата“; „Хората у нас са два вида – объркани и побъркани. Между тях са хитреците“, „Купуването и продаването на гласове носи доходи“, „Дипломация – псуваш някой на майка, а после му обясняваш, че думите са извадени от контекста и не си разбран правилно“.

Светлана Чамова

Снимки: Величко Димитров

 

About the Author :

Leave a reply