Александър Стойков преизбран за шеф на ГЕРБ-Ямбол

???????????????????????????????Бившият депутат от ГЕРБ Александър Стойков е преизбран за председател на общинската организация на партията в Ямбол. Това е станало във вторник, 11 ноември, а по стара традиция ГЕРБ не бе обявила пред медиите, че ще има отчетно-изборно събрание.
„Делник” обаче научи от меродавен източник, участвал в партийния форум, че досегашният шеф на ямболската ГЕРБ отново е получил одобрението на съпартийците си.
Все пак местните гербери не могат да решат без одобрението на централното ръководството нищо – изборът на Стойков трябва да бъде одобрен от Изпълнителната комисия в София и едва тогава и де юре, и де факто съсобственикът на фирма „Иваго” може да е сигурен, че е наистина председател на ГЕРБ-Ямбол.
Градският лидер на партията на Бойко Борисов има огромно за днешните представи семейство – баща е на четири деца, най-малкият – Венцислав, е само на 3 години, Николай е на 8 г., докато Йоан е във вихъра на пубертета – на 18 г. е, а най-голямото дете, единственото от женски пол – Велина, е далеч напред – тя е на 23 години.
Съпругата на Александър Стойков е акушерка по образование, дълги години е работила в ямболската болница, но от няколко есени се грижи само за домочадието си.
Стойков не е сред ямболските богаташи, но има възможност да осигури нужното за голямата си фамилия – съсобственик е на фирма „Иваго”, която произвежда бордови каросерии и автомобилни фургони – дейности, изучавани в Алма матер от новия стар шеф на ГЕРБ. Той не обича да говори за бизнеса си, но все пак не крие, че притежава със съдружниците си 7 халета в бившата държавна фирма „Фомис”. Халетата са доста големи -Стойков казва, че са купувани навремето без кредити. Но преди време заяви пред един от редакторите на „Делник”, че се налага да прибягват и до заеми от банките, защото бизнесът на фирма „Иваго” върви, но има и трудности.
Александър Стойков е от бежански род – неговите предходници се спасяват от турския тормоз в Източна Тракия и пристигат в Ямболско от село Аврен. Най-напред се настаняват в близко до града село, после получават място в града – в отпуснатите от общината места в края на града.
Новият стар председател на ямболската организация на ГЕРБ е съученик от Математическата гимназия с кмета на града Георги Славов, който е и областен шеф на партията. Това се считаше за сигурен плюс, но преди време друг съученик на кмета, Иван Кърцъков, бе принуден от Славов да напусне зам.-кметското място в община Ямбол…
За Стойков се твърди, че е ковчежникът на ГЕРБ в Ямболска област. Той не е силен оратор, но е методичен и е черноработник, което на този етап го прави нужен на ББ и Георги Славов. Стойков получи най-много номинации за лидер на депутатската листа на герберите при последните избори, но сам се отказа от възможността отново да седне в парламента.
Докато бе депутат в 41-то Народно събрание/2009 година/, той почти не взе думата в парламента, но се забърка в шумен скандал, станал популярен като „Верту”. По онова време група депутати бяха подмамени от столична медия, че ще получат безплатно доста скъпи мобилни апарати, стига да се явят на определено място в определен час.
Депутатите изоставиха работата си в парламента, за да се сдобият без пари с нов апарат, и така се натъкнаха на капана. И станаха известни като групата „Верту”.
Освен този гаф, Александър Стойков сякаш не се е дънил, откакто е в политиката.Той не обича да говори пред медиите, а и по принцип не е от приказливите. Когато обаче директно бъде запитан по проблем, е коректен – или ще отговори ясно какво е станало, или ще заяви, че няма право да коментира темата.
За разлика от много други, които го усукват или се правят на интересни.
Борислав Ненов

About the Author :