Ако от игото ставаха атомни централи, или нещо из Вазов

Borko_poslАко патосът ни около това дали е имало османско робство или османско владичество, можеше да се превърне в атомна енергия, то България вече щеше да е водещата сила в света.

И това само в рамките на един-два дни, а както е тръгнало, атомните ни централи ще бъдат през няколко километра към края на седмицата.

Не иронизирам, по тая прословута „тема”, робство или владичество, от страна на Османската империя, за себе си отдавна съм приел това, което ония наши сънародници, възрожденците, са писвали за работата.

Дядо Вазов да го оставим настрана, поне за малко, макар че той е рекъл май най-много по тоя въпрос. Ония двете диванета, Ботйов и Каравелов, обаче също така не проумели огромната, а според  мнозина, и тънка, разлика, между иго и владичество.

И все пак да не отваряме атомни централи във всяко село – да не забравяме, че в страната ни селата наистина са на няколко километра едно от друго. Защо са тъй начесто, не зная.

Зная обаче от една книга, написана за историята на Полша, и то от полски автор, макар че това ставаше по времето, когато Кремъл ни казваше дали дишаме правилно, че поляците броят руското владичество над техните земи, за робство.

Историята е повече емоция, по-малко юридическо понятие. От хубаво нито младият Вазов ще дръпне към Влашко, за да се пръкне сетне Бръчков, нито пък свищовските заможни люде или тия от Старозагорско, ще влязат в буната, за да гният сетне в Диар Бекир. Така че всевъзможните опити да правим атомни централи от това дали е било робство или владичество, няма да се променят.

Естествено, при толкова емоционален тонаж, вече и вековете се разбъркаха, и един професор  обяснява  като какво е  кръвният данък, друг вършее из огромните пари на копривщенските чорбаджии. Последните ядат свирепо хурката, след като България се освобождава  от османците. Огромните пазари, стигащи чак до Кайро, изчезват, и синовете на дядо Либен и на хаджи Генчо, напускат Копривщица, защото там вече няма голямо производство, секва големият алъш-вериш из оная огромна Османска империя.

Не помня обаче нито Михаил Маджаров, нито някой друг потомък на богатите родове от Копривщица да си е скубал косите, понеже вече не са били хора на падишаха. От търговия с Виена се печели по-малко отколкото, когато дълго време имаш търговска кантора в Александрия, и Маджаров е станал хаджия по тая линия, при това на детски години.

В цялата атомна дандания обаче ми се струва, че има един стар номер на Бойко Борисов. След  като здравният министър Москов затъна в оная работа с турските ваксини, оставката трябваше да е неговата. Да, обаче на ББ на тоя етап това не му пасва, и е нужен отдушник за електората, при което от правителството изчезва министърът на просветата Тодор Танев.

В това министерство винаги има миризма на леш, така че е най-лесно там да отиде парата от свирката на локомотива. А ние да дерем гърла, и да препълваме Фейса с песните на Чинтулова, или с нещо друго от тоя висок скок.

А иначе щеше да е прекрасно да се сдобием с поне десет атомни централи вътре в една седмица. Та, за Иван Вазов нещо щях още да река.  За един негов спомен, как извън Сопот юнаците гърмели с  революционните песни, а вътре в селото се прибрали с химна за султана…

Борислав Ненов

About the Author :