Академичен урок в ПГ „Васил Левски“ за Седмицата на програмирането

 

2“Академичен” урок по повод Европейската седмица на програмирането, се проведе днес, 16 октомври 2018 г., в ПГ “Васил Левски”-Ямбол. Доц. д-р Станимир Йорданов от Техническия университет в Габрово презентира пред десетокласници от профил “Информационни технологии” някои иновации в програмирането. Университетският преподавател представи пред учениците интегрираната среда за програмиране Arduino, системата за изграждане “Умен дом”, охранителна система, управлявана чрез смартфони и други актуални технически възможности. Инициатор и модератор на урока беше Динко Динев, учител по информационни технологии в гимназията, който е и бивш студент на доц. Йорданов.

4„За Европейската седмица на програмирането решихме с 10″В” клас да направим един интересен урок – да видят децата как се програмират платки на Arduino, да разберат какво е Arduino, какво са контролери, граматори, как се пише – нещо интересно и забавно, което в Ямболска област все още го няма. Понеже имаме клуб “Роботика”, който правихме по “Твоят час”, сега надграждаме в учебните часове“, бяха думите на учителя по информационни технологии Динко Динев.

„Темата на днешния академичен урок е свързана с една платформа – Arduino се нарича, разработена специално за целите на обучението в Италия и постепенно е придобила изключително широко приложение“, обясни доц. д-р 3Йорданов. „На тази платформа учениците, както и студенти, се учат да програмират на микроконтролери за управление на системи, които са за вградена автоматизация и др. и се използват за т. нар. “интелигентен дом”. По опита ми, който имам с подобни уроци, представени пред ученици и студенти, те се приема изключително радушно от тях, тъй като при този начин на преподаване са включени две основни неща – както софтуера – програмирането, така и хардуера – елементи на електронната база на устройствата и разбира се, физическите величини – физиката, която е свързана с измерването на температура, на влажност, на надморска височина и други елементи, в зависимост от това с какви сензори се разполага в даденият контролер. На базата на тези контролери са разработени 1изключително много устройства на базата на т. нар. “интелигентен дом”, същите се използват и за управление на определени процеси в предприятията. Такава система беше внедрена преди месец-два в най-голямото текстилно предприятие в България “Калинел” – реализирана е точно с подобни модели. Същите модули се използват и в част от касовите апарати на едни от нашите големи фирми за комуникация с Националната агенция по приходите“, каза още университетският преподавател.

Тази ползотворна среща донесе на аудиторията интересно поднесено ново академично знание, но и осъществи тъй нужната днес връзка между училищното и университетското образование.

Събитието е част от реализацията на концепцията на ПГ „Васил Левски“ като иновативно училище да създава креативна образователна среда, която до провокира и мотивира учениците.

 

 

About the Author :

Leave a reply