Академик Георги Марков: Кимон Георгиев е бил агент на Съветския съюз, има документи за това

presk klub BSP 3При посещението си в Ямбол преди парламентарните избори, пред редактор на „Делник” историкът проф. Георги Марков заяви, че Кимон Георгиев е бил вербуван от специалните служби на Съветския съюз. Това е станало през 1936 година, уточни академикът. На въпрос на „Делник” защо продължават да стоят непубликувани спомените на една от най-мистериозните политически фигури в близката ни история, акад. Марков каза, че Гиньо Ганев не дава разрешението си.

„Познавам се добре с Гиньо Ганев, и имам чувството, че той сякаш е син на Кимон Георгиев, а не зет, така добре е усвоил някои от похватите на политика, премиер на първото правителството на Отечествения фронт след 9 септември 1944 година.

Професор Георги Марков обясни, че Гиньо Ганев държи мемоарите на една от възловите фигури в политическия кръг „Звено”, извършила военния преврат от 19 май 1934 г., в сейф у дома си, и чака нужния момент.

Това върна човекът на „Делник”, разговарял с академик Марков, към една от мемоарните книги на Иван Динков. В нея големият поет, който дълги години бе редактор в „Партиздат” пише, че  от издателството многократно са предлагали на Кимон Георгиев да му издадат спомените. Двукратният министър-председател на България отговарял: „Абе момчета, лисица на мегдан излиза ли?”.

kimon georgievВ учебниците по история до 10 ноември 1989 г. Кимон Георгиев винаги бе определян като един от идеолозите на фашисткия преврат от 19 май 1934 година. Именно през 1934 г. обаче царство България установява дипломатически отношения със СССР.

Правеше впечатление след години, че за репресии срещу този политик след 9 септември 1944 г. никога не се пишеше. Той сякаш се бе изпарил. Междувременно обаче „фашистът” Кимон Георгиев със съгласието на Сталин оглавява първото правителство на Отечествения фронт, а по-късно дълго време е вицепремиер на Народна република България (в две правителства).  Бил е и на няколко пъти министър, преди това , през 1946 година, става генерал-полковник от запаса.

Най-изумителното в политическата кариера на Кимон Георгиев е фактът, че той получава званието „Герой на социалистическия труд” на два пъти – през 1962 и 1967 г. Това индиректно потвърждава тясната връзка на царския офицер с тайните служби на Кремъл, тъй като два пъти  това отличие е поставяно на гърдите на българин изключително рядко.

На въпроса на „Делник” доколко е сигурна информацията, че Кимон Георгиев е бил съветски агент, академик Георги Марков отговори, че това е факт и  той не подлежи на съмнение.

 

About the Author :