Академик Васил Гюзелев: ”Насажда се историческа митология в медиите”

DSC03424При посещението си, направено наскоро в община „Тунджа” академик Васил Гюзелев сподели, че не е идвал в града ни от близо 40 години. „Когато преди толкова десетилетия бях тук, то бе във връзка с написването на Историята на Ямбол”, каза един от най-изтъкнатите български историци. „В моя очерк за определения период от историята на града ви – Средновековието, има някои непълноти, но тогава бях млад доцент още”, допълни пред публиката в залата на община „Тунджа” носителят на Хердерова награда. В срещата участваха още академик Георги Марков, директорът на издателство „Захарий Стоянов” и литературен критик Иван Гранитски и писателят Любомир Котев. Дискусията, в която не пропуснаха да се включат и местни автори, бе на тема „Поуките от историята”.

„Фактите не могат да се променят, това много хора не го разбират. Аз съм последовател на Спиридон Палаузов, Марин Дринов, Петър Мутафчиев, на българската историческа школа. В последно време се насажда митология в медиите, аз имам свое отношение към съвременната история”, допълни академик Васил Гюзелев, но не уточни какви точно са митовете, пласирани из днешните медии.

Идването в община „Тунджа” на проф. Гюзелев, който бе редом с друг академик, също професор и също историк, Георги Марков, стана чрез неистовия шеф на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски. Литературният критик и този път не стоя мирен, както бе и в навечерието на предсрочните парламентарни избори, когато в централата на ямболската БСП доведе академиците Константин Косев и Георги Марков, но направи такива изявления, че щабът на младата столетница прецени, че има те са светотатство и му оряза свирепо думите в официалната си „статия”.

Тогава Гранитски обяви, че с двамата академици подкрепят Атанас Мерджанов и другите в листата на „БСП-лява България” в Ямбол, но в Стара Загора дават рамо на  кандидата на ГЕРБ, а в Перник на Росица Янакиева от АБВ. За капак бившият шеф на националната телевизия от времето на Жан Виденов, заби кинжала и в Сергей Станишев. Ямболските босове на БСП предвидливо не се появиха на срещата, оставяйки с непредвидимия Гранитски да се оправят Катя Георгиева и Иван Георгиев, когато литературният критик постоянно наричаше Иван Окопски.

С уважение, понеже бизнесменът и тогава кандидат за депутат, прави големи дарения на книги за читалища в община „Тунджа”, а Окопски, тъй като е родом и живее в близкото до Ямбол село Окоп.

И на срещата в община „Тунджа” Иван Гранитски не стоя мирен и заяви, че „левите депутати няма да отделят от своите заплати за издаване на български книги и пак ще трябва да се товари кмета  Георги Георгиев. Кметът на община „Тунджа”, обхващаща 44 села, който е историк по образование, не изпадна във възторг от идеята на Гранитски, но и не отрече, че и занапред ще помага.

Академик Георги Марков пък заяви в своето слово, че Чърчил е „един голям измамник, че от неговите 6 тома с мемоари, половината са пълни с лъжи”. „Автоцензурата сред младите историци е факт, а не може да се приспособява историята към политическите сили, както бе преди 10 ноември 1989 година. И в Калифорния е имало концлагери за японците по време на Втората световна война”, допълни академик Марков.

Иван Гранитски, в чието издателство излезе преди месеци новата книга на Георги Марков „ Друга история на най-голямата война” изрази убеждението си, че тя е книга, разглеждаща от друга гледна точка историята – от гледната точка на победените държави”. И той, и академик Марков,  обявиха, че са възмутени от изопачаването на някои исторически факти, какъвто е бомбардирането на София и други български градове от 14 ноември 1943 година до 17 април 1944 г.. Станахме дори свидетели да се открива паметник на загиналите при тази военна операция американци, въпреки че САЩ без никаква причина бомбардира мирното население на столицата на България, заяви още в залата на община „Тунджа” академик Георги Марков.

Борислав Ненов

About the Author :