Адвокат Христо Попов коментира казуса с предсрочното освобождаване на “наглите”

1314784453IMG_3653По повод едно определение на Софийски градски съд относно случая „наглите”

Истинските юристи работят съвестно и неуморно в рамките на наказателното производство без излишни, шумни медийни изяви. Казвам го убедено, с цялата  сила на гласа си, като юрист с 39 годишен адвокатски стаж. Решението ми да взема отношение по въпроса с постановеното преди няколко дни от Софийски градски съд определение за  условно предсрочно освобождаване на две лица от групата на т.нар „нагли” е продиктувано от разразилата се кампания в медиите по този повод.

Две лица, осъдени  по посоченото дело, са били условно предсрочно освободени съгласно разпоредбите на чл.70 НК и процедурата на чл.437-440 от НПК. Това определение на съда предизвика буря от гняв в медиите, изказани несъгласия с него, сълзи в очите на бивш министър на МВР и осъждане на работата на съда по делото, а и въобще работата на съдилищата. Никой не се съобрази с правилото: „Dura  lex, ex lex – лош закон, но закон” и с  последните изменения на НПК – чл.437 – 440.

Съдът прилага правото, но не го създава. В случая съдът е постъпил така, както го задължава закона, т.е. приложил е  създадената с последните изменения на НПК правна норма. В България съществува особен феномен. Всички искат справедливост, а никой не вярва на съда. Кой тогава да осигури тази справедливост?! Независимият български съд няма нужда от ментори, нито от знайни и незнайни фактори да го назидават, нито пък от плачещи по телевизионните студиа председатели на парламентарни групи. Независимият български съд има нужда от спокойствие, защото „реформата в българското правосъдие няма да дойде от главните консуматори на неговите пороци”, а от самия съд, от тези които ежедневно прилагат законите. За изключенията в системата не говоря.

Недопустимо е говорителят на Главния прокурор да изразява  надежда, че Апелативният съд в гр.София, пред който определението за условно предсрочно освобождаване на посочените лица е протестирано, ще отмени въпросното определение, за да не излязат  двете лица на свобода. Впрочем българските прокурори не са лица, изпълняващи съдебни функции, нищо, че се водят магистрати и са част от съдебната система. Някои от тях не искат да видят, че в българското общество силата на правото следва да надделее и ще надделее над правото на силата. Част от тях не искат да разберат, че алтернативните средства за борба с престъпността са по резултатни от вкарването в затвора и продължителния престой там.

Проблемът не е създаден от съда с посоченото определение. Проблемът е в Народното събрание, което прие последните изменения на НПК и по-специално чл.439А,ал.ІІІ НПК.- ДВ бр.13/2017 г. В края на краищата, така са гласували бат Сали, г-н Илия Илиев,  бивш депутат от нашия избирателен район, както и останалите депутати, голяма част от които най-вероятно са с нулеви правни познания или поне с такива, каквито притежава всеки вменяем български гражданин.

 

                                                                                                          адвокат Христо Попов

About the Author :

Leave a reply