Агитката на „Берое” надвика ямболската в „Диана”

6804431С много здрава агитка пристигна в петък, 29 декември, баскетболният „Берое”в последния си мач за годината. „Зелените” зарадваха своите фенове,обръщайки напълно мача след почивката срещу домакините от „Ямбол” и приключиха двубоя при голяма разлика – 84:103.

Местната публика този път не успя да надвика агитката на гостите, които за пръв път идват с толкова мощна подкрепа в зала „Диана”. Двубоят тръгна отлично за „Ямбол”, който не само водеше през първата и втората четвърт, но и имаше аванс от 8 точки в 15-та минута. Вместо да запазят поне аванса си, домакините потънаха в грешки, и на полувремето „Берое” се прибра дори с две точки преднина – 39:41.

Огромен проблем се оказа за „Ямбол” играта на централния нападател на Берое Аджеи Бару. 206-сантиметровият баскетболист от Код Д ивоар, някогашната държава Бряг на слоновата кост, наложи тотален превес в подкошието и наниза гросмайсторските 30 точки. Нямаше как младият център на домакините Андрей Иванов да опази тъмнокожия противник, той бе не само по-висок,но и значително по-силен физически. Травма в областта на лицето наложи на Бару да играе с маска, но и с нея той бе топ баскетболиста на терена, постигайки коефициент на полезно действие от 38 пункта, което най-вероятно ще го направи най-добър състезател на 12-ия кръг.

Тежкото крило на „Ямбол” Стоян Петков вложи много сили за неутрализирането на центъра на Берое”, но и той не постигна успех. Човекът, който можеше да спре Бару, бе на резервната скамейка на домакините. Това бе Николай Върбанов, ала 210- сантиметровият център се възстановява след операция на коляното и ще почне тренировки едва през февруари идната година.

„Ямбол” допусна и много непредизвикани грешки: на няколко пъти играчите на Иван Чолаков пропуснаха да вкарат сами под коша, имаше и две-три безумни грешки при изнасянето на топката в предно поле, а срещу носителя на Купата на България всеки пропуск се наказва.  В състава на Любомир Минчев в първата четвърт работеше на нужната му висота само националното крило Александър Янев, който завърши с 16 точки и 10 борби, но в течение на мача се разгърнаха и останалите възлови фигури, за да се стигне до крайната голяма разлика в точките-19.

Капитанът Тихомир Желев наниза 19 точки и даде 6 завършващи подавания, плюс 4 борби, Станислав Цонков приключи с 15 точки. Без да блести, американският плеймейкър на гостите Майк Ди Нуно завърши с цели 11 асистенции, с което напълно оправда липсата на атракция в играта си. Противно на очакванията, „Берое” бе много слаб при далечната стрелба, от нея вкара само 5 стрелби от 22 опита, докато „Ямбол” бе малко по-добър по този показател – 5 от 20 изстрела, което е 25 процента.

Огромен превес обаче имаха баскетболистите на Стара Загора при борбите, те овладяха 37 срещу 29 за домакините, още по-убедително бе предимството при завършващите подавания- домакините имаха само 14, срещу 27 за съперника, както и при стрелбата за две точки. Това обяснява и получилата се голяма разлика след почивката. Все пак публиката на домакините имаше, макар и малки надежди, преди последната четвърт, започнала при аванс от 9 точки за „Берое”. но още в 34-та минута вицешампионът на България вдигна разликата на 13 точки и изходът от мача стана твърде рано ясен.

За домакините топ реализатор бе Алан Арнет с 24 точки, следван от Брайкъс Перин с 16 т., Говедаров с 13 точки, Стоян Петков с 14 точки и 7 борби, Евгени Иванов с 2 т., Андрей Иванов с 6 т., Стойо Чолаков с 2, Стилиян Иванов с 5 и Александър Матушев с 2 точки.

Борислав Ненов

About the Author :