Агент Кирил води листа в Ямболския избирателен район

20100106_0042Агент Кирил, познат извън документите на Държавна сигурност, като Боян Борисов Киров, е водач на листата на коалиция „Левицата и зелените” за извънредните парламентарни избори в Ямболски избирателен район.

Боян Киров вече веднъж беше народен представител от нашия район, в 37-то народно събрание, тогава се яви от листата на БСП. Дейността му като депутат обаче продължи кратко-парламентът започна работа на 12 януари 1995 година и се разпусна на 13 февруари 1997 г., заради масовите протести в цяла България.

Боян Борисов Киров е син на известния функционер на БКП Борис Киров, партизанин, една от възловите фигури в Ямбол след 9 септември 1944 г. Синът обаче е роден в София през 1951 година. Вербуван е за секретен сътрудник на Държавна сигурност на 14 август 1973 г. в Първо главно управление, а след това е зачислен и във Второ главно.

В картона му е записано и качество на агент, затова той има два псевдонима–Кирил и Петров.

Боян Киров на два пъти е свалян от действащ оперативен отчет – през 1975 г. и през 1992 година.

Той е съпредседател на коалиция „Левицата и Зелените” заедно с друг политик, свързан с Ямбол–Александър Каракачанов, бивш кмет на София, издигнат от СДС. Бащата на Ал. Каракачанов е генерал Панайот Каракачанов, заместник-командир на шеста въстаническа оперативна зона. Старият Каракачанов после става командир на Гранични войски/1955-1956 г./ и заместник-министър на МВР.

Водачът на листата на „Левицата и зелените” в Ямбол Боян Киров е доцент д-р от Института за слънчево-земни изследвания на БАН.

Прегледът от страна на „Делник” на кандидат-депутатските листи не показа друг агент или сътрудник на Държавна сигурност, но някои от имената са непознати, поне на този етап, така че е възможно да излязат и други фигури от бившите тайни служби.

About the Author :