Агентът-посланик Слав Данев бил кротък пенсионер в Канада

1-Vasil-ZlatarovЖивот под знака на пенсията и диабета водел сега бившият посланик на България в Канада Слав Данев. Скандалният дипломат, назначен чрез протекцията на депутата и лидер на Българския демократичен форум Васил Златаров, чиято партия бе известна като формацията на легионерите, оглави посолството ни в Канада, след като преди това го игра началник на дирекция в община Ямбол. Малко по-късно цъфна в Народното събрание, в неговия 36 вариант, от партия СДС.

Въпреки големите съмнения за връзка на учителя по математика в тукашната МГ „Атанас Радев” с Държавна сигурност ( Данев  имаше още преди 10 ноември стаж като даскал в Мароко, макар брат му да бе политически емигрант в САЩ), правителството на Филип Димитров го проводи за шеф на дипломатическата ни мисия в Отава.

Там ямболлията бързо влезе в скандални отношения с големия артист Тодор Колев, който в спомените си описа някои от конфликтите, единият от които дошъл по линия на големия мерак на учителя да се направи поне един  бидон с кисело зеле в сградата, която трябваше да е лицето на България в северната държава

Слав Данев излезе агент и на Първо главно управление на Държана сигурност, а преди това е бил нещатен сътрудник на МВР-Ямбол. Любопитно бе, че този факт лъсна заедно с подобни роли на депутата от БСП Румен Гечев, сетне министър и вицепремиер в правителството на Виденов, и на Александър Сталийски. Сталийски също бе министър, но в по-ранен етап, тогава, когато лидерът на Зелената партия Филип Димитров неочаквано стана бос на СДС , а сетне и премиер-министър.

Случаят Слав Данев няма прецедент в историята на най-новата българска дипломация, защото, след като най-сетне търпението на външния министър Надежда Михайлова свърши, бившият учител по математика отказа да се върне в родината. И поиска закрила от властите в Канада.

За него днес се знае съвсем малко – неговите бивши колеги от МГ „Ат.Радев” казаха за „Делник”, че Данев има канадска пенсия, получена след като бил преподавател в тамошен колеж. Тая версия е доста съмнителна, тъй като в страната на траперите Слав Данев няма как да е натрупал толкова голям трудов стаж. Тези, които  го помнят по-отблизо, обаче винаги са отчитали наличието на остапбендеровски талант у Данев, и най-вероятно той е направил врътка с годините, прекарани като учител край Тунджа, а сетне и като шеф в община Ямбол.

„През зимата той е в Канада, там все пак му е по-топло, докато през лятото се връща в града ни”, обясни битието на експосланика негов стар познайник. Той обаче отрече да поддържа тесни връзки през годините с Данев. Ексселенцът бе засечен от репортер на „Делник” преди десетина лета пред хотел „Тунджа”, където бе дошъл да види церемонията за националния празник 6 септември. Лицето на България в Канада обаче бе избаран по къси панталонки, и все пак изчезна за известно време, за да се появи отново на празника, този път с официално облекло.

Странно е, че през годините никой от ямболското СДС не пое гафа за назначението на Слав Данев, така всичко се стовари върху главата на Васил Златаров. Синът на фабриканта и банкер Иван Златаров, имащ прелюбопитна семейна история – единият му чичо, Димитър, е  сред атентаторите в църквата „Света Неделя” през 1925 г., а другият, Кръстьо, е съдебен заседател по времето на Народния съд, минава без присъда от тоя същия съд, тъй като там са съдени депутатите от периода 1941-1944 г.

Иван Златаров обаче е народен представител на правителствената партия по-рано, през 1938 г.

За разлика от артиста Тодор Колев, Бог да го прости, Данев досега не е написал нито един публичен ред за станалото зад стените на посолството ни в Канада.

Данните от агентурното минало на Данев сочат, че е вербуван на 22 септември 1976 г. в МВР-Ямбол от ст.лейтенант Васил Върбанов. През септември 1983 г. Данев се издига до човек на Първо главно  управление на ДС. Подвизава се с агентурните имена Петров, Боянов и Джондров. Цели 7 години агентът е посланик на България в Канада, единственият му официален плюс по онова време бе владеенето на френски език, факт, идващ от работата му като учител в Мароко.

Едва през 1997 г. тогавашният шеф на МВР Богомил Бонев назова като агенти някои имена, сред които лъсна и ямболският математик.

Уикипедия проявява сдържаност относно родното място на агент Боянов. Той е роден на 5 март 1947 г.в ямболското село Сламино. За това село обаче в Интернет няма нищо на официалната страница на световната мрежа. Не е чак странно – агенти на ДС има във всеки чифлик, а и в родното място на бившия посланик може би не се гордеят, че съселянинът им направи навремето дипломацията на страната ни за смях.

Борислав Ненов

б. р. на снимката е Васил Златаров

About the Author :