Агентите на Държавна сигурност в Ямбол – втора серия

дсд09Тези дни мнозина твърдят, че изобщо не са изненадани от имената, оповестени на 3 октомври от Комисията по досиетата, като агенти на ямболската Държавна сигурност.

Какви ли не съмнения имаше в първите години на Прехода, когато се провали превръщането на доктор Петър Берон, например, в министър-председател на Република България, заради появата на агентурното му име Бончо. И досега Петър Берон твърди, че няма агентурно минало, въпреки че излиза неговото име многократно.

Имената, които публикува „Делник” преди броени дни, са почти изцяло цитиране на документите на Комисията по досиетата, в която, апропо, има и една наша съграждака – Иванка Жекова Витанова. Ваня преди години изпадна в изключително деликатна ситуация, когато се оказа, при поредна проверка на архивите на комунистическата Държавна сигурност, че баща й, Жеко Стоянов, е бил агент Македонски. Въпреки че бе осъден на смърт в началото на 60-те години на миналия век, като ученик Жеко Стоянов е сложил подписа си под  документ за сътрудничество с тайните служби. Не е навредил с нищо на никого, ала криеше упорито този епизод от тежкия си живот.

Пишейки това, нарушавам принципа от първата част на текста, в който имаше най-вече изброяване на датата на вербуване, на качеството, в което е бил агент Сергей, или агент Хирон, например. Имаше и някои биографични данни за съгражданите ни, попаднали по един или друг начин в структурите на Държавна сигурност. Нарушавам го, заради това, че за много от станалото няма кой да ни разкаже ясно, точно и същевременно подробно, какво се е случило.

Може би един е гонил кариера, ставайки агент, друг е бил свирепо притиснат, заради произхода на свой близък човек, трети е вярвал, че върши нещо добро за родината или пък са били обсебени от идеите на БКП. Често се лансира тезата, че Държавна сигурност е своего рода империя, и ръководството на българската компартия не е контролирала и тази структура.

Това е версия на лаиците или на тарикатите, защото както и да се върти работата, БКП ръководеше всичко и всички в пределите на държавата до 10 ноември 1989 година.

Под името на бившият общински съветник от партия „Атака” Александър Альошев Иванов, роден на 26 септември 1955 година, излиза и прозвището агент Денев. Принадлежността на Альошев към ДС бе оповестявана и преди, така че тук действително няма изненада. Като мотив за неговото вербуване, направено на 3 декември 1986 година, се счита заминаването на Альошев на работа извън България, в страна, която не е, разбира се, от социалистическия лагер. Управлението на ДС, в което се отчита агент Денев, е четвърто, а той е общински съветник в Ямбол, в периода 2007-2011 г. Собственик е на фирма „Елтър” и на едно от първите колоритни заведения в Ямбол от началото на Прехода , наричана Зелената къща в Аврена.

Ангел Тодоров Ангелов, роден на 1 януари 1953 г. в Ямбол, е вербуван на 5 юни 1982 година и приема агентурното име Маев. Той е общински съветник от 1991 до 1995 година.

Познатият на мнозина като чиновник от висок ранг в община Ямбол след 10 ноември 1989 година, Куман Георгиев Кузманов, е бил секретен сътрудник с името Чавдар. Роден е в Ямбол на 3 февруари 1944 година, вербуван е на 22 септември 1975 година. Секретен сътрудник е на ДС, Първо главно управление – ІV. Бил е общински народен съветник до 1990 г.

Агент Трендафилов е приел като друго свое име Ганчо Чанев Коледжиков. Той е роден в Карнобат на 27 януари 1941 година. Вербуван е на 12 декември 1979 година от оперативен работник Стефан Генов, който го е ръководил по нататък в дейността му .

Коледжиков, който бе сред шефовете в общинските структури в първите години на Прехода, е оповестен от Комисията по досиетата, тъй като е бил общински народен съветник до 1990 г.

Калин Илиев Киров е сред най-мистериозните фигури сред обявените агенти. Той е роден на 3 юли 1963 година, вербуван е на 28 януари 1991 година от капитан Красимир Ярлийски. Качеството му е служител от военното контраразузнаване/ВКР/, агентурното му име е Димитров. Странно е, че Калин Киров е бил общински съветник по-малко от два месеца – от 25 септември 2007 до 12 ноември същата година.

Най-млад от вербуваните за агенти, явочници или секретни сътрудници, е бил някогашният общински съветник от ДПС Орхан Алиев Юсеинов. Държавна сигурност го вербува само на 19 години, като това е сторил лейтенант Иван Кънев на 11 август 1985 година. Юсеинов е с агентурното име Зоран, в  ДС  е  в  отделение Об, управление ІІІ-ІХ.

Общински съветник  е  в Ямбол от 2003 до 2007 година.

Псевдонима Дъб си избира Ташо Костадинов Ташев, роден на 28 октомври 1936 год. в село Оман, което известно време бе в пределите на Ямболски окръг. Ръководил го е оперативен работник Чанко Димитров, качеството му в системата на Държавна сигурност е явочник. Ташо Ташев е снет от отчет през 1989 година, бил е общински народен съветник до 1990 година.

Пак тези дни, мнозина казват: ”Защо го няма в списъка този или онзи?”. Когато става дума за досиета, не може и не бива да си играем на хипотези. Комисията по досиетата е тази, която разполага с цялата информация и само тя оповестява кой и кога е вербуван от Държавна сигурност.

Другото са махленски приказки, като в тях има и разчистване на сметки, чрез спрягането на едно или друго име, или някаква друга подбуда.

След 27 години от началото на Прехода мнозина считат, че вече няма абсолютно никакъв смисъл в оповестяването на секретните сътрудници, агентите и явочниците.Действително твърде много години се подхождаше към разсекретяването на документите на бившата Държавна сигурност на парче и с непълнота. Сегашният Закон, по който работи Комисията по досиетата, обаче бе направен до голяма степен под диктовката на  западните държави, за да се въведе най-сетне ред в излизането на агенти и други фигури, като има и гаранция за достоверността на документите.

Кой, кога и как ще чете времето, в което бяхме ученици, студенти, работници, селяни, няма как да знаем. Както надали някога ще узнаем и точно какви човешки трагедии са застигнали хората, за които е донасяно на ДС. Има често и трагедии от другата страна на барикадата : вербувани насила хора, преживели всичко това като страхотна драма.

За това, ако ви каже някой, че всичко е ясно, не му вярвайте: всичко е ясно само на идиотите…

Борислав Ненов

About the Author :