Агатополският епископ Йеротей: Мотоциклетът дава усещането, че рамката липсва

Вероятно пътуването с мотоциклет е надбягване с времето или своеобразен принос в Теорията на относителността. Та нали и 40-годишни рокери, далеч по-млади от 20-годишните си синове, се надбягват с времето, познавам и 60-годишни, у които чувството за живот е много по-истинско, отколкото у внуците.

Справедливост има за всички – „And Justice for All“, както е алюзията към един от най-концептуалните рок албуми на века на „Металика“. Не за „Металика“ е днешното ми слово, сега няма да говоря нито за тяхната музика, нито че щом се слушат толкова отдавна, вече са класика. Вие знаете това, затова ще кажа друго.

Днес, когато от ден на ден хората стават все по-четвъртити, а душите им толкова мъртви, колкото дори и Гогол не може да си представи, мотоциклетът дава една особена привилегия и тя е в усещането, че рамката липсва.

Напук на елитите, на бизнес схемите, на голямата политика, на чалга красавиците и на силиконовия свят, напук на всички, за които рамката е по-важна от картината, защото не от вчера квадратният човек предпочита да живее в рамка без картина. Здрав и привидно правилен като тротоарна плочка, той е така отегчен, че отиде ли на почивка, връщайки се вече е уморен и се нуждае да отпочине от почивката.

Ето защо вашата култура е особено скъпа за хората, които жадуват свободен живот. Без нея човек няма да почувства, че важното е не да стигнеш от точка А до точка Б, важното е дори не толкова пътуването, а добрата скорост. Всеки, който поне веднъж е карал мотор, знае, че отговорът с вятъра се носи.

Държиш една от стихиите в косите си и усещаш, че сам ставаш стихия, защото въздухът, който дори не забелязваш, че съществува, качиш ли се на мотора, вече се е превърнал в нещо повече от стихия, става твой приятел и учител.

И ако в добрата скорост, открием енергия за битка срещу онзи дракон, чийто три глави християните наричат – безделие, изнеженост и нехайство, и ако успеем да ги отсечем и от кръвта на змея поникнат цветя на братство, на мъдрост и благородство, сигурно ще има полза от вашия събор и  изкуството да се поддържа мотоциклет ще придобие нов, особено важен смисъл.

Бог да ви благослови!

(Реч на Агатополския епископ Йеротей при откриването на Мотосъбор “Бакаджик 2021”)

 

About the Author :

1 Comment to “Агатополският епископ Йеротей: Мотоциклетът дава усещането, че рамката липсва”
  • Страхил
    May 17, 2021 - Reply

    Отче, да беше им споменал, че трябва да са внимателни и отговорни на пътя. А можеше и с Господа да ги постреснеш, защото много бели правят.

Leave a reply