Авторски поетичен моноспектакъл на поетесата и актриса Тоня Борисова

Тоня БорисоваТочно на своя рожден ден Тоня Борисова гостува на НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол с авторски поетичен моноспектакъл..

Тоня Борисова е позната в творческите кръгове на града, но е малко известна за останалите граждани на Ямбол. Изключително скромна личност, не парадира със своите умения и талант! А трябва, защото тя заслужава да получи известност, слава и признание!

Родена е през 1952 година в Димитровград. Завършва с отличие Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кинопедагогика в НАТФИЗ. Родственица е на видния писател и общественик Захари Стоянов.
Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли, като Валя Балканска, Янка Рупкина, Теодосий Спасов, Галина Дурмушлийска, Димитър Лавчев, Ваня Костова, ДА”Пирин”, „Тунджа”, „Гоце Делчев”, „Мездра”, „Странджа”, „Искра”, Хоровете – „Мистерия на българските гласове”, „Бодра смяна”, „България”, „Гусла”; орк. „Сите българи заедно”, орк. „Пловдив”, „Видинската филхармония, Дамски камерни оркестри „София” и „Сезони”, десетки самодейни колективи и млади таланти.
Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фестивали. Има многобройни публикации в периодичния печат, сборници и антологии. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, чувашки, татарски, португалски, турски, фарси и есперанто. В авторско изпълнение, те звучат по БНР и частни радиа. Телевизии излъчват нейни спектакли и филм-портрети.
По стиховете й са композирали акад. Марин Големинов, проф. Херма ван Шайк Ламбермонт / Холандия/, проф. Александър Йосифов, проф. Кирил Стефанов, Божидар Гатев, Стефан Диомов, Валери Костов и др. Пише и изпълнява песни по свои стихове.
Носителка е на литературни и филмови награди от международни и национални поетични конкурси и кинофестивали.
Автор е на 20 книги, от които са излезли от печат: „Приказка за Добротата” с шест издания, първо– 1996г., последно – 2013г.в Русия на български, руски и чувашки език; „Жива Памет” – 1997г. и „Царевград Търнов Всеславният” – 2000г. Предстои издаването на поетичните книги: „Пътеки към душата на България” и „Ризи от коприва”.
Сценарист е на 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към душата на България”, създадени в тандем с режисьор-оператора Александър Борисов и продуцирани от Фондация “Сълзица за Вас”. На МФФ БАЛФЕСТ, Пловдив,2008 получава награда за сценариите на филмите “До коляното на Господ” и “Дар от Сълзица”, през 2009г. за „Еньова китка”, а през 2011г. – Специална награда за хуманни послания за авторския филм „Жива памет”.
От 2000г. е Председател на Фондация „Сълзица за Вас”, работеща в подкрепа на млади дарования в нужда и неравностойно положение, без разлика на етническа и религиозна принадлежност. Член е на СНБП., Почетен член на Съюза на чувашките писатели и Историко-културния фонд „Волжка Болгария”- Русия, член на Международната академия по българознание, иновации и култура/МАБИК/ към Организацията на обединените българи/ООБ/. От 2013г., на обществени начала е Директор направление „Литература” към Международната асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/. Включена е в Енциклопедия „Великите Българи”.
За личен принос при възпитанието на младите поколения на България в дух на патриотизъм, хуманизъм и гражданско достойнство, през 2008г. е удостоена с Почетния знак-медал „За хората с добри сърца”. През 2012г. отбелязва своя 60-годишен юбилей и 45 години на сцена и става онлайн победител в общобългарската класация на А.Р.И.З.-7 „Пазител на традициите”.

Тоня Борисова е съпруга на режисьора и оператор Александър Борисов – нейната голяма любов, приживе и след неговата загуба няколко дни преди да отпразнуват своята сребърна сватба. От брака им се раждат  три прекрасни и талантливи деца.А таланта наследяват от своите родители.

Голямата любов на Александър е черно-бялата фотография. Има 20 самостоятелни фотоизложби. Оставил е огромна колекция от художествени фотографии и фотоси с автографи на видни дейци на театралното и филмово изкуство, политици, писатели и интелектуалци…
Оформя и фотоилюстрира поетични книги, списания. и сборници. В „Път от Светлина в Безкрая” са използвани негови фотоимпресии.
Автор и изпълнител е на стотици разнообразни рекламни – печатни, видео и мултимедийни продукти. С пестеливи изразни средства успява да постигне графична изчистеност и широта на изображението, динамика и драматизъм на внушението, в чиято жива енергия е тайната за оцеляването на Духа.
Режисьор-оператор е на 45 документално-художествени филма по сценарии на Тоня Борисова, включени в техния Проект „Пътеки към Душата на България”. Филмите представят природните забележителности, културно-историческото наследство, традициите и фолклорното богатство, талантливите хора на България. Излъчвани са по телевизии и успешно са участвали в международни кинофестивали. Сред тях са „Чонгара – завръщане към корените”, „Жива Памет”, „Еньова китка”, „Дар от Сълзица”, „Странджа – огнена и вечна”, „Сезонът на Голямото очакване”, „От раклите на Паметта” и др. На МФФ БАЛФЕСТ – Пловдив,2008, за забележителното си операторско майсторство във филма „До коляното на Господ”, режисьорът получава приза „Без дубъл”. . Водил е рубриката „Арт-фото-форум”, в която представя творческите постижения на свои колеги фотографи от страната. Член е на Българска Фотографска Академия.
. Повече от 20 години се занимава с рекламно-импресарска дейност. Продуцира и организира над 550 поетично-музикални спектакъла на Тоня Борисова с участието на изтъкнати изпълнители и състави.
Автор е на поетичната книга „С малко думи”, на фотоалбума „Комунизмът си отива?”, на три театрални пиеси; стотици статии и репортажи, публикувани в повече от 80 периодични издания. Снима се в киното като каскадьор и актьор. Носител е на награди за драматургия и операторско майсторство от национални театрални и международни филмови фестивали.
За творческите му изяви, може да се прави справка в енциклопедиите: “Кой, кой е в България” и “Кой, кой е в българската култура”.

За съжаление твърде рано си отива, неразкрил своите възможности.

Авторски поетичен моноспектакъл на поетесата и актриса Тоня Борисова „Път от светлина в безкрая” посвети на своя съпруг Александър.С вълнение и прозираща обич рецитира одата на своята любов. Аудиторията бе притихнала и очарована по време на спектакъла, на финала залата гръмна от аплодисменти.Цветята, и поздравленията от приятели и колеги по перо, които получи поетесата и актрисата Тоня Борисова бяха израз на възторга и почитта им към тази крехка жена, радетел за българщина у нас и по света със силен дух!

Таня Кирова

 

 

About the Author :