Автобусите в Ямбол ще пътуват на 30 минути?

DSC08203Нова транспортна схема гласува Общински съвет – Ямбол, която променя маршрута на автобус номер 5 и разрежда разписанието на основните автобусни линии 1, 2, 5, 16, 20 и 25. Целта на общината уж била да има по-малко недоволни граждани, но не е ясно как ще се случи това, след като времето, през което ще минават автобусите, се увеличава почти двойно, и проблемът с липсата на разписание вероятно пак няма да бъде решен. За пътуващите е ясно, че едно разлепено листче с разписанието по спирките не е вариант на решение, защото първият дъжд го унищожава и размазва, но за тези, които трябва да го направят и за другите, които трябва да го контролират, явно не е.

Големият проблем е, че безхаберието на общината да направи ефективен градския транспорт докара хората до положение почти да се откажат да го ползват, защото реално не могат да разчитат на него, а сега се оплакват, че хората се движили с личен транспорт или с таксита, а предприятията си направили фирмен транспорт.

От друга страна разписанията на автобусните линии са най-търсената, но неоткриваема информация, която пътуващите разменят помежду си все едно е някакъв безценен позив. Ако не пътуваш редовно, няма как да разбереш кога ще благоволи да мине автобус и дали няма да изтървеш влака, например. Да не говорим, че вечер след 20 часа е шанс едно на хиляда да видиш движещ се автобус.

И след всичкото това нежелание проблемът да се реши вече толкова години, дори и въвеждането на GPS – не помогна, общината уж се стреми да въведе ред, друг е въпросът дали новото ще се хареса на хората.

Досега две фирми изпълняваха схемата на градския транспорт в Ямбол – „Юнион Ивкони” и „Ямбол бус”. Първата кара по линиите 1, 13а, 13 ямб, 20, 233, 23 лозя, 25, 25а, а срокът й на договора изтича на 7 април 2021 г. Втората, която е сдружение на частни превозвачи от града, изпълнява линиите 2, 5, 7, 11, 14а, 16, 18, 18б и 18 к. Нейният договор е изтекъл на 1 януари 2016 г. и на 30 декември областният управител го е продължил до провеждането на процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, но той не може да бъде по-дълъг от 31 декември 2016 г.

С новата транспортна схема маршрутът на автобус номер 5 се променя и след спирка Факултет „Техника и технологии” той ще се движи по ул. „Ген. Заимов” ( спирка „Христо Смирненски”), по ул. „Д. Благоев” (спирки РЗИ и болница), след което на площад „Боровец” ще продължава по старата линия към ж. к. „Г. Бенковски”. На връщане маршрутът ще бъде същият, като е предвидено да има спирка до пожарната. Мотивът за тази промяна е да отпаднат конфликтните точки между автобусите 1 и 5 на спирките до старата автогара, Родопа, новата автогара, ОУ „Димчо Дебелянов” и хотел „България” и пътуващите от двата квартала да имат достъп до болницата.

Другата драстична промяна на транспортната схема е, че се предвижда автобусите да се движат не на интервал 16 минути както досега, а на 30 минути, защото пътникопотокът бил намалял драстично. Единственото облекчение за пътуващите е, че в пиковите моменти курсовете ще са като сега.

Според групата съветници от БСП разреждането на линиите е много голямо, още повече че дори и маршрутката Ямбол – Сливен се движи в интервал 30 минути. Кметът отговори на това, че превозвачите искали интервал от 1 час, а те се съгласили на 30 минути. „ Предложението показва нулева компетентност на тази администрация да направи транспортна схема в услуга на гражданите”, коментира съветникът от БСП Катя Георгиева, според която оптималното разреждане на линиите трябва да е 20 минути, а не половин час, защото Ямбол е областен град и новото предложение е подигравка с пътуващите граждани.

По време на сесията общински съветник от ГЕРБ изтърва, явно без да иска, намеренията на общинска администрация – Захари Захариев заяви, че проблемната фирма била „Ямбол бус”, защото не си изпълнявала договора и две от нейните линии дори не вървели, но когато дойдела новата фирма, щяла да ги изпълнява.

Мнозинството на общинските съветници одобриха новата транспортна схема и възложиха на кмета на общината да проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на линиите, по които кара „Ямбол бус”.

От тук нататък гражданите, които ползват градски транспорт могат само да гадаят кога промените ще влязат в сила и дали поне този път общината ще се мръдне да накара концесионера на спирките да направи нормално разписание, което да е в полза на хората, а не да им усложнява живота.

Диана Иванова

 

 

About the Author :