„Абстракцията“ през погледа на шестима ямболски художници

DSC00306Представяне на търсенията и концепциите за абстракцията на  шестима ямболски  художници: Цветан Казанджиев, Диана Йорданова, Павлина Сърбова, Ина Трифонова, Боряна Чапърова и Кольо Костов включва изложбата „Абстракцията“, която бе открита в 18 часа на 21 септември в арт галерия „Кирил Кръстев“ в Ямбол. Организатор на събитието е представителството на СБХ в Ямбол.

Тази единствена по рода си изложба, която впечатлява със селекцията от автори, се прави за пръв път като тема в нашия град, подчерта при откриването кураторът на изложбата Ина Трифонова. Абстракцията е дълбоко вкоренена в цялото модерно и съвременно изкуство и функционира като фундамент, допълни художничката. Ина Трифонова представи културно-историческата рамка, в която работят DSC00308съвременните художници днес, съотнасяйки темата за абстракцията – натрупванията, случили се от 1910 г., когато за пръв път Василий Кандински рисува първата в света абстрактна картина и поставя отвлечените и трудно смилаеми концепции за музиката в цвета, за изпразването от разказвателното й съдържание, базирано на реалистични изображения, минимизиране на пространството и т.н., та до наши дни.

За своите колеги Ина Трифонова каза: “Изключително съм впечатлена от високия им професионализъм, отговорност и свобода в творческата им работа. Появата на този кураторски проект е вдъхновен от самите тях.“

В „Абстракцията“ ги има и експериментът, и артистичните внушения. Присъствието на шест различни творчески индивидуалности е силно, цветовите и композиционни решения показват творческия почерк и търсения на всеки един от авторите. Безспорно това е една интересна, различна изложба, събитие в културния живот на града.

DSC00294 DSC00295 DSC00296 DSC00298 DSC00299 DSC00300 DSC00301 DSC00302 DSC00304

About the Author :