АБВ иска необлагаем минимален доход и диференцирано ДДС за базисни стоки

SAM_2294Инициативата „Да спрем машината за неравенство!  За справедливи данъци!“ е акцентът за АБВ през есенния политически сезон, подчерта днес, 20 септември, в Ямбол председателят на партията Константин Проданов. Той е в града ни за поредица от срещи с гражданите и участие в разширено съвещание на областната структура на партията. Зад инициативата стоят политически и граждански формации: АБВ, Движение 21, Партия „Българска левица“, „Солидарна България“, синдикатът „Подкрепа“ и др.

10 г. след въвеждането на плоския данък без необлагаем минимум равносметката не е в полза на плоския данък и данъчната ни система като такава, подчерта Константин Проданов. Най-голяма част от данъчните приходи у нас идват от косвени данъци за разлика от всички останали страни в ЕС, а данъците върху потреблението товарят най-много най-бедните, допълни той.

Затова партиите, организациите и личностите, стоящи зад инициативата, са се обединили около две искания. Първо да се въведе необлагаем минимум за доходите на физическите лица, равен поне на размера на настоящата работна заплата, която е 460 лв. Това не е необлагаем минимум само за онези, които работят на минимална работна заплата, а е мярка, която ще засегне всички работещи хора, подчерта Проданов. Ако човек работи на 1000 лв. заплата, първите 460 лв. няма да се облагат с данък, илюстрира той. Това не е нещо еретично, то е системата, която е прилага в цяла Западна Европа, САЩ, Япония, всички развити страни, т.е. искаме само да бъде възстановена нормалността и справедливостта у нас. Мярката е икономически издържана, понеже това стимулира потреблението, оставяйки разполагаем доход в ръцете на най-бедните, обоснова се лидерът на партия АБВ.

Второто искане е свързано с Данък добавена стойност. България е единствената страна в Европа, в която няма диференцирано ДДС за основни храни и медикаменти. На онези, които биха казали, че е сложно изчисляването по различни ставки, Константин Проданов припомни, че все пак има различно ДДС за туризма, а за хазарта даже е нула. Обединили сме се около искането да бъдат въведени по-ниски ДДС ставки за базисни храни, медикаменти, вода, бебешки храни, книги и учебници, посочи той. Предложението е за 9% ДДС за тези стоки. Това е в унисон със стандартния подход из целия ЕС и цяла Европа, насочено е към възстановяване на справедливост, борба с бедността и неравенството.

Инициирали сме подписка, която върви онлайн на сайта на инициативата, но следващите дни след приключване на формалната регистрация на инициативния комитет започваме събирането на подписи и по места на хартия, съобщи Проданов. Подписи ще се събират от членовете и симпатизантите на АБВ, в градовете ще има шатри, ще бъде направена и разяснителна кампания. Целта ни е до края на октомври, когато обикновено се внася за разглеждане в НС бюджетът за следващата година, ние да сме събрали достатъчно подписи, поясни той. Те ще бъдат внесени в икономическата и бюджетната комисии на парламента и ще искаме нашите искания да бъдат разгледани и удовлетворени. Искаме да бъде възстановена стандартната, нормална европейска практика, категоричен бе председателят на партия АБВ.

 

About the Author :